10 tipů, jak žít zdravě v době karantény

Doba čtení: 3 min.

Aktuální doba s sebou bohužel přináší také stres a neklid, což může za to, že je náš imunitní systém oslabený. My jsme kvůli tomu lehce náchylní k onemocnění. Univerzálním lékem pro zdravé tělo i mysl je vyvážená strava, dostatek pohybu a spánek.

Že je zdraví na prvním místě, už došlo asi nám všem. Možná je proto teď ten nejlepší čas spoustu věcí přehodnotit a začít něco v našem životě dělat trochu jinak. Stále jste se vymlouvali, že nemáte čas na cvičení, že nemůžete odpočívat, protože máte hodně práce? Teď je ta nejlepší chvíle to napravit. A není to jen důležité, ale také naprosto nutné. Pokud chcete být zdraví i nadále, musíte o svoje tělo i duši pravidelně a s láskou pečovat.

Vužijte proto čas doma, udělejte si plán, co ve svém životě chcete změnit a jak to uděláte. Dodržujte denní rutinu, pravidelně cvičte, spěte alespoň 7 hodin denně a vařte si zdravá jídla. Zdravotní procházky nejsou zakázané, takže občas vyrazte i ven na čerstvý vzduch.

Desatero zdravého životního stylu v době karantény

1. Nastavte si denní režim a ten dodržujte. Vstávejte každý den ve stejnou dobu a uléhejte tak, abyste spali alespoň 7 hodin denně.

2. Naplánujte si jídelníček. Dodržujte snídani, oběd a večeři a ideálně také svačiny mezi jídly.

3. Zapomeňte na sladké, smažené, tučné, uzeniny a bílou mouku. Teď se o své tělo musíte starat víc než kdy dříve a dát mu to, co opravdu potřebuje.

4. Pravidelně cvičte, alespoň půl hodiny každý den. Kombinujte posilování, kardio a protahování.

5. Pokud to opravdu nutně nepotřebujete, alkoholu jen pomálu.

6. Jestli se necítíte dobře, jste unavení a máte projevy chřipky, raději zustaňte celý den v posteli. Nic vám neuteče.

7. Jestli je venku hezky, vyrazte alespoň na chvíli na čerstvý vzduch. Krátká procházka v přírodě a pobyt na sluníčku vám udělají dobře.

8. I když k tomu práce z domova mnohdy svádí, nepracujte víc, než kdybyste seděli v kanceláři.

9. Při práci pravidelně odpočívejte a dělejte si pauzy. Nepracujte z postele ani z gauče.

10. Dodržujte pitný režim.