10 tipů pro dobrý spánek

Doba čtení: 5 min.

Že bychom měli denně naspat alespoň osm hodin, víme všichni. Přesto do peřin uléháme až po půlnoci a uspáváme se fotkami na Instagramu. Tím si ale zaděláváme na velký problém. Jak tedy vrátit kvalitní spánek do našich životů? 

1. Postel by měla sloužit jen ke spaní, nebo sexu. Vyhoďte z ní všechny mobily, tablety i jídlo. Z ložnice odstraňte televizi a všechny elektrické přístroje. Nevymlouvejte se, že máte v mobilu budík a pořiďte si ten klasický, který vás nebude svádět k ničemu jinému, než je jeho jediná funkce probudit vás. 

2. Podle švédských vědců mají lidé, kteří málo spí, méně přátel. Dlouhodobý nedostatek spánku podle nich může značně ovlivnit kvalitu sociálního života nespavce. Je to zcela logické. Kromě toho, že jsme unavení, jsme také podráždění, trpíme úzkostmi a depresemi. 

3. Na spánek bychom se měli každý večer připravit. Alespoň hodinu před tím, než ulehneme do postele, bychom neměli dělat vůbec nic. Mozek se zklidní a naprogramuje se na blížící se odpočinek. Nemusíte celých šedesát minut zírat do stropu, úplně stačí, když nebudete dělat nic do práce, řešit s dětmi úkoly nebo dělat svačiny. 

4. Nezapomínejte dodržovat i spánkovou hygienu. Vstávejte a uléhejte každý den ve stejnou hodinu a to včetně víkendů. Takže žádné vyspávání do oběda. A ložnici berte jako výsostné území spánku a lásky. 

5. S nedostatkem spánku bohužel souvisí snížená pozornost. Podle vědců vede 17 hodin beze spánku k poklesu výkonnosti srovnatelnému s hladinou alkoholu v krvi, jako byste si dali dvě skleničky vína. Pomocí vědeckého pozorování lidí bylo zjištěno, že při spánkové deprivaci trvající déle než tři až čtyři dny se zesilují všechny tyto příznaky, a tím nastává pocit ohrožení, poruchy orientace, poruchy řeči nebo ztráta logického uvažování.

Noční vlasová emulze, Over Night Hair Repair, Sachajuan, 1090 Kč

6. Jakmile se naučíte dodržovat pravidla kvalitního spánku, už nebudete v době oběda klimbat nad klávesnicí a vaše výkonnost v práci bude stabilní. Takže po důkladné prohlídce Instagramu a dvou dílů seriálu sice usnete jako dřevo, vaše neduhy vás ale během dne dostihnou. 

7. Když málo spíme, tak také přibíráme. Spánková deprivace může zvýšit riziko obezity, protože během spánku jsou vylučovány hormony regulující chuť k jídlu.

8. Svou roli hraje i dobře zvolená postel. Pohodlí, dostatek prostoru a správná matrace jsou nejdůležitější. Právě matrace je oporou celého těla, pokud nemáte vhodnou, nejen, že se ráno budete probouzet unavení a nevyspaní, ale také vás možná překvapí bolesti zad či krční páteře.

9. Pokud patříte k těm, kteří před spaním slupnou bohatou večeři, je na čase to změnit. S plným žaludkem se hůře usíná, protože tělo musí vynaložit spoustu energie, aby jídlo strávilo. Stejně tak byste to neměli přehánět s alkoholem a rovnou zapomeňte na pití kávy, energetických nápojů nebo čaje. Poslední jídlo si dejte hodinu až dvě před spaním. Večeře by měla být lehká, k pití si dejte obyčejnou vodu nebo meduňkový čaj, který funguje jako přírodní lék na nespavost.

10. Aby byl váš spánek klidný, bude také nutné, abyste si vyřešili všechny osobní trable a resty. Musíte mít vyřešené vztahy s partnerem, rodiči i dětmi, vědět, co chcete v životě dělat, čím se chcete živit a kolik tomu chcete věnovat času a energie. Bez toho se zkrátka nehnete dál. V noci totiž všechno souvisí se vším. Tak dobrou noc.

Proč spíme, Matthew Walker, 339 Kč

1 reakce