3 důvody, proč je regenerace důležitá

Doba čtení: 3 min.

Léto a plavková sezóna se blíží a proto teď mnoho z nás tráví vešekerý volný čas v posilovně nebo na běžecké trati, zběsile si počítáme kalorie a snažíme se zhubnout všechna přebytečná kila. Cvičení a zdravé jídlo jsou sice důležité, stejně tak je ale nutné najít si čas na regeneraci. Vaše tělo si musí po cvičení odpočinout.

Může se na první pohled zdát, že když budete cvičit každý den několik hodin, výsledky se dostaví o to rychleji. Takhle to ale nefunguje. Obvzláště tehdy, pokud nejste rozený sportovec a se cvičením teprve začínáte. I profíci si dávají oddechový čas a moc dobře vědí proč. Když budete totiž cvičit bez přestávky, nedáte svalům čas na to, aby rostly. Tělo si musí někdy odpočinout, aby nabralo síly na další výkon. Nemusíte si hned lehat na gauč, zkuste naše tipy, jak odpočívat správně.

1. Aktivní odpočinek

Pokud nemáte žádné zranení nebo opravdu nejste na pokraji sil, neválejte se. A to myslíme opravdu do slova. I v případě, že máte v plánu celý den necvičit, vám alespoň drobná fyzická aktivita prospěje. Běžte na dlouhou procházku, pracujte na zahradě nebo si zacvičte jógu a pořádně se protáhněte. Cílem je, aby se rozproudila krev v těle a svaly dostaly výživu. Jinak se ale příliš nenamáhejte.

2. Klidná mysl

Vědci tvrdí, že stresový hormon kortizol zpomaluje regeneraci. Dávejte si na to pozor a snažte se všechny své myšlenky neupínat ke cvičení a jídlu. Když totiž třeba na jeden den zkusíte na všechno zapomenout, tělo bude regenerovat rychleji a vy si báječně odpočinete. I ve cvičení a zdravém stravování platí, že není nutné stále tlačit na pilu a nechat věcem volný průběh. Zkuste meditaci a vědomé dýchání, to vám ke klidné mysli pomůže.

3. Spánek

Jelikož nemusíte ve volný den vstávat brzy a běžet do fitka, pospěte si. Spánek je pro všechny tělesné funkce obrovsky důležitý. Ve spánku navíc tělo produkuje růstový hormon, který pomáhá odstat namožené svaly zpět do formy. Proč je spánek důležitý i z jiných důvodů, se dočtete tady.