3 důvody, proč začít s metodou kaizen

Doba čtení: 3 min.

Nebudeme vás teď nutit držet drastické diety, abyste zhubli. Ale pokud chcete ve svém životě něco změnit a moc vám to nejde, existuje jedno velmi příjemné řešení. Vyzkoušejte metodu kaizen.

Od doby, kdy jsme si dali novoroční předsevzetí už uplynulo půl roku. Sáhněte si teď všichni do svědomí a po pravdě si přiznejte, jak na tom jste. Mnoho z nás na svém seznamu přání a cílů mělo položky typu: cvičit, jíst zdravě, přestat kouřit nebo taky méně se stresovat, chodit dřív z práce a trávit více času s partnerem. A mnoho z nás se taky ještě v červnu vymlouvá, hledáme důvody, proč to nejde a změna stále v nedohlednu.

A s tím vám právě metoda kaizen může pomoci. Je naprosto jednoduchá, bezbolestná a pokud na jejím základě ve svém životě něco změníte, dost možná už to bude navždy. Její filozofie vychází z toho, že je lepší udělat každý den maličkou změnu, než se soustředit na jednorázové velké změny.

Kaizen radí, aby vaše cíle byly reálné, ale musíte na to jít pomalu. Malé a nenásilné kroky ke změně jsou klíčem k úspěchu. Překážkou může být jen naše myšlení. Jsme totiž nedočkaví a chceme všechno hned.

Proč byste metodu kaizen měli zkusit?

1. Je pomalá

Při plánování cílů a vymýšlení různých předsevzetí co bychom měli nebo co chceme, jsme často nekonkrétní a máme příliš velké oči. Ono ale udělat výraznou životní změnu není jen tak. Chce to hodně disciplíny, vytrvalosti a trpělivosti. V této metodě na vás nikdo tlačit nebude, pojedete si hezky ve svém tempu. 

2. Je nenásilná

Pokud chcete začít pravidelně cvičit, vaším denním cílem by mohlo být pět dřepů. Žádné šílené workouty hned první den. Druhý den by vás totiž všechno bolelo a vy už byste se na nějaké cvičení příště vykašlali. 

3. Je fikaná

Součástí metody kaizen je to, že se musíte na tu velkou změnu ve vašem životě pomalinku připravit. Chcete pravidelně běhat? Nejprve si nakupte krásné oblečení a pohodlné boty. Další den se v novém outfitu procházejte po bytě. Třetí den vyjděte před dům. Čtvrtý den obejděte blok. A to by v tom byl čert, abyste pátý den už nechtěli ukázat své oblečení i ostatním běžcům na trati. Ale jen na chvilku a další den kousek přidat.