3 mýty o opalování, kterým nevěřte

Doba čtení: 3 min.

I když se u moře většinou poctivě a pečlivě před sluníčkem chráníme, doma v Česku na krémy a spreje s UV ochranou zapomínáme. Myslíme si, že slunce tu není dost silné a nebo že péče po opalování je zbytečná. Tohle jsou tři největší opalovací mýty.

Co se týče opalování, jsme my Češi trochu neposlušní. Při venkovních aktivitách, jako je sport, zahradničení nebo koupání, to s krémy s UV ochranou zrovna nepřeháníme. Přitom české sluníčko není úplně neškodné. Jak se tedy chránit proti slunci nejen v zahraničí, ale i u nás?

1. Make-up s UV ochranou stačí

I když vlastnosti dekorativní kosmetiky jsou čím dál lepší, bohužel jen make-up s UV ochranou v létě nestačí. Make-up totiž neaplikujeme v takovém množství, aby dokázal pokožku ochránit. Proto by pod něj měl přijít ještě klasický opalovací krém. Nezapomínejte ani na krk a dekolt.

Tónující ochranný krém, Photo Reverse , Institut Esthederm

První sluneční péče, která zesvětluje pigmentové skvrny i při pobytu na prudkém slunci. Zároveň pleť dokonale chrání před slunečními paprsky a negativními účinky slunečního záření. Koupíte tady.

2. Za celý den se můžu namazat jen jednou

Pokud i vy patříte mezi ty, kteří se namažou jednou během dne a myslí si, že to stačí, musíme vás zklamat. Na opalovacích krémech se můžete dočít, kolik času pokožka potřebuje, aby krém absorbovala a za jakou dobu se můžete vystavit slunečním paprskům. Většinou platí, že suchou pokožku ochrání opalovací krém jen na dvě hodiny. Pokud se kůže namočí, zkracuje se doba na 80 minut maximálně.

3. Přípravky po opalování jsou zbytečné

Po slunění je kůže dehydratovaná, vysušená a kožní buňky jsou poškozené. Potřebuje tedy dodat výživu a regenerovat a s tím jí pomohou právě produkty po opalování. Podívejte se po produktech s antioxidanty, které dodají pokožce potřebnou vzpruhu. Přípravky po opalování opravdu zbytečné nejsou.

TIP: Na co nezapomínat?

Až vyrazíte k rybníku nebo na pláž, nezapomínejte chránit ani vaše vlasy. UV záření bere vlasům důležité proteiny a dehydratuje. Narušuje se tím přirozená ochranná vrstva vlasů, vlasy jsou křehčí, méně odolné a lámavé. Konečky jsou vysušené a roztřepené. 

Více se dočtete v tomto článku.