3 tipy, jak na životní detox

Peníze utrácíte za spoustu zbytečných věcí a domov se vám pomalu plní, všeho máte dostatek, ale přesto nejste šťastní? Pak je nejvyšší čas na začít s minimalismem!

Vše, co děláme, jíme, kupuje, jak žijeme, čím se obklopujeme nebo co nám dělá radost, v nás vzbuzuje závislost, deprese a nespokojenost. Myslíme si, že čím víc věcí budeme mít, čím dražší kabelku nebo auto si koupíme, čím exotičtější zemi navštívíme, tím budeme šťastnější a spokojenější. Potřebujeme mít všeho hodně, jídla, oblečení, bot, nábytku, nejnovější telefon a v něm všechny aplikace, které existují, a profily na všech sociálních sítích. Tam co nejvíce přátel, kterým ukazujeme, jak šťastní jsme a jak báječný máme život. Jenže problém přichází ve chvíli, kdy nám dojde, že nás tohle všechno vůbec šťastnými nedělá.

Chce to změnu. Změnu, která bude pomalá, klidná, nebude vás stresovat a vy si ji časem zamilujete. Můžete tomu říkat minimalismus, detox, očista… Je to jen na vás. Cíl je ale jasný – konečně si uvědomit, že méně opravdu znamená více. Snažte se najít svůj vlastní způsob, jak toho dosáhnout. Zkuste se trochu stáhnout, žít více v klidu, odpočívat, meditovat, chodit do přírody. Pomalu se zbavujte všeho, co vám nedělá radost. Oblečení, kosmetiky, dárků a klidně i přátel.

1. Čistý dům, čistá mysl

Další kabelka, boty, nové povlečení, skleničky na víno, jídelní stůl… Vážně tohle všechno potřebujete? I když se to možná nezdá, nejsnadnějším krokem ke klidnějšímu životu bude úklid vašeho domova. O Marii Kondo jste už jistě slyšeli. V roce 2018 způsobila téměř revoluci, když napsala knížku Zázračný úklid. Marie vás podle vlastní metody KonMari naučí, jak zminimalizovat množství vašich věcí na takový počet, který vás bude těšit. Mnoho z nás má domovy zavalené spoustou věcí, které nepoužíváme, zbytečností, které pak při úklidu jen přesouváme z místa na místo. A nebo v horším případě ani nevíme, co vlastně doma máme.

Na důkladný úklid domova si najděte čas. Bude to chtít alespoň jeden víkend a láhev vína. Udělejte to jednou provždy pořádně! Žádné přesouvání nebo hromadění věcí ve skříních a šuplatech, žádné výmluvy, že šatnu uklidíte až příště. Ukliďte byt celý, důkladně, na jeden zátah. Pak už stačí dodržovat jednoduché pravidlo – nějaký čas nic nového nekupujte. Zkuste to chvíli vydržet a pak každý další nákup dobře promyslet. Nakupujte udržitelnou módu, držte se základních kousků šatníku a k nim pak jen občas dokupte něco sezonního.

2. Žít offline

Věděli jste, že podle průzkumů se na telefony díváme každých 11 minut? Nejen že nám škodí modré světlo, které elektronika vyzařuje, ale nepomáhá to ani naší psychice. Na Instagramu či Facebooku neustále sledujeme ostatní lidi, srovnáváme se s nimi a žijeme s tím, že ostatní se mají lépe než my. Zároveň kvůli neustálému sledování upozornění, čtení zpráv a e-mailů neudržíme pozornost u toho, co zrovna děláme. Během pracovní doby odpovídáme na zprávy na Messengeru, občas si odskočíme na Facebook nebo Instagram. S telefonem se probouzíme a také s ním usínáme. Jsme tak pod neustálým tlakem, ve stresu a nedokážeme ani na chvíli vypnout.

Zkuste používání telefonu omezit na minimum. Kupte si klasický budík a telefon na noc odnášejte do jiné místnosti. Vypněte si upozornění u všech aplikací, které používáte. Naučte se používat režim letadla a telefon třeba při čtení nebo vaření vypínejte. Na cestu do práce si vezměte knížku. Na e-maily a zprávy nemusíte odpovídat hned, chvíli to počká. Aplikace typu Instagram nebo Facebook si v telefonu dejte až na poslední stránku, ať je nevidíte hned po odemčení obrazovky. Místo psaní zpráv ostatním prostě zavolejte.

3. Držet půst

O přerušovaných půstech už jste možná slyšeli. Takzvaný intermittent fasting funguje tak, že se po jasně stanovenou dobu během dne vzdáte jídla a kalorických nápojů. Většinou to bývá tak, že 13 až 18 hodin se postíte a zbylých 6 až 11 hodin jíte a pijete vlastně cokoliv. Jak si dobu půstu rozvrhnete je jen na vás. Půsty prokazatelně úžasně fungují pro lepší fungování celého těla. Shozená kila jsou už jen třešničkou na dortu.