3 zbytečné zlozvyky a jak s nimi přestat

Doba čtení: 4 min.

Nějakou tu neřest máme asi všichni. Jenže pokud nad ní máme kontrolu a neškodí našemu zdraví, je to ještě v pořádku. V opačném případě je ideální se zlozvykem co nejdříve skoncovat. Nadobro.

Nemusíte se za každý prohřešek proti zdravému životnímu stylu hned trýznit. Je to naprosto normální, dělají to všichni. Jsme tak prostě nastavení. Všechno nezdravé a zákázané nás zkrátka láka a vždycky bude. Pokud vás ale váš zlozvyk ovládá a nemáte ho pod kontrolou, je asi dobré s ním přestat. Připravte se ale na to, že skoncovat s ním, bude běh na dlouhou trať.

Musíte si hlavně uvědomit, proč vám vlastně vadí, proč s ním nechcete žít a do jaké míry se ho chcete vzdát. Chcete například vyřadit všechen alkohol ze svého života? A na jakou dobu? Nebo příležitostná sklenička nevadí? A co třeba jen měsíční půst? Jaké to bude, až přestanete pít? Dokážete to? Jak to chcete udělat? Řeknete o tom někomu? Na všechny tyto otázky si zkuste odpovědět a uvidíte, jak moc je váš problém vážný a jak s ním dokážete pracovat.

Vzpomeňte si také na to, s čím máte nešvar spojený. Při jakých příležitostech ho děláte a proč? Zkuste změnit svoje návyky nebo nezdravý zlozvyk nahradit něčím, co vašemu zdraví naopak prospěje. A které věci děláme v životě zcela zbytečně?

1. Přejídání

Mnoho z nás řeší stres a starosti právě jídlem. Pokud si sem tam dáte kostičku čokolády, nic se neděje. Jestliže ale nálety na ledničku děláte pravidelně a jídlem řešíte všechno negativní i pozitivní, co se vám v životě děje, máte problém. Všechny ty spořádané laskominy totiž vaši náladu zlepší jen na krátkou chvíli a po „vystřízlivění“ přichází nálada ještě horší. Najednou cítíte každé nabrané deko a snězenou kalorii a propadáte se do ještě větší deprese a stresu.

Jak s tím přestat?

Zkuste začít nad jídlem přemýšlet trochu jinak. Neberte ho jako něco, co vyřeší vaše psychické problémy, nýbrž ty fyzické. Postupně pak nezdravé jídlo nahrazujte tím zdravějším. Pro začátek si také odpusťte jednu nezdravou pochoutku denně. Koláč k snidaní nahraďte jablkem, chipsy večer u filmu vyměňte za mrkev. Dělejte malé krůčky, nestresujte se a udělejte si z těchto změn zábavu.

2. Stres

Okousané nehty, zpocené ruce, třas v nohách, knedlík v krku… To je jen pár příznaků fyzického i psychického napětí. Pokud vám právě stres dělá v životě problémy, není nutné řešit ho jídlem. Stejně tak alkohol či cigarety váš problém vyřeší jen na chvilku. Odbourat nahromaděné napětí je sice dlouhodobější záležitost, pokud na ní ale budete soustavně pracovat, jistě se to podaří.

Jak s tím přestat?

Každý se stresujeme z něčeho jiného a při jiných příležitostech. Začněte tedy tím, že budete pozorovat, co s vámi a s vaším tělem dělají konkrétní denní situace. Klidně si je zapisujte a každý večer si k notýsku sedněte a zamyslete se nad tím, jestli byl stres oprávněný nebo úplně zbytečný. Pokud byl na místě, zkuste zapracovat na tom, jak situace řešit tak, aby se vám z nich nepodlamovaly kolena. Dobře také funguje, když si představíte, co nejhoršího by se mohlo stát. Většinou všichni zjistíme, že když nejde o život…

3. Lenost

Každému z nás se někdy něco nechce. Jenže zatímco jedni s tím umějí pracovat a nenechají se svou leností ovládnout, druzí se dostávají do začarovaného kruhu blížících se termínů, plné emailové schránky a to do listu popsaného z obou stran. Pak přichází stres, který řeší například cigaretami, alkoholem nebo jídlem.

Jak s tím přestat?

I tady platí, že nic není hned a každá změna něco stojí. V případě lenosti často pomáhá, pokud nad věcmi příliš nepřemýšlíte. Potřebujete poslat e-mail? Musíte odevzdat analýzu? Cítíte, že byste si měli zacvičit? Přestaňte vymýšlet kdy a jak a prostě to udělejte! Jestli chcete cvičit, nařiďte si budík ráno o půl hodiny dřív, vstaňte a zacvičte si. Nevymýšlejte, v kolik hodin přesně vstanete, kolik času na cvičení potřebujete, že nemáte dobré tenisky a stylové legíny, že si možná zacvičíte raději až večer nebo že se dneska potřebujete trochu prospat. Takhle to nefunguje a vy se z té smyčky lenošení a nestíhání nikdy nedostanete.