5 důvodů, proč máte stále nafouknuté břicho

Ruce i nohy máte štíhlé, ale přitom vypadáte jako na začátku těhotenství? Pokud máte stále vypouklé břicho, nemusí to být jen tím, že málo cvičíte nebo nejíte zdravě. Tohle jsou možné příčiny.

1. Střevní problémy

Pokud vás nepříjemný pocit v břiše trápí až ve druhé části dne, možná za to může jídlo nebo nápoje. Vyhýbejte se potravinám, které vás nadýmají. Může to být třeba zelenina nebo ovoce s vysokým obsahem fruktózy (paprika, jablka, rajčata), luštěniny nebo perlivé nápoje. Pro uklidnění žaludku si uvařte mátový čaj.

2. Sedavé zaměstnání

Jestli většinu dne sedíte za stolem, svalstvo celého těla může být ochablé kvůli špatnému držení těla. Břicho pak povoluje, ztrácí svůj tvar a tak trochu padá dolů. Snažte se myslet na to, že musíte sedět vzpřímeně. Pokud vám to dělá problémy, pořiďte si do práce overball. 

3. Potravinová intolerance

Jestli k nafouknutému břichu patří i křeče, průjem nebo zácpa či pocity na zvracení, pravděpodobně máte na některé potraviny alergii. Nejčastěji to bývá lepek, který je v mouce (těstoviny, pečivo), nebo laktóza, tedy mléčné výrobky. Při jejich průchodu střevy pak vznikají trávicí obtíže. Zkuste tyto potraviny na nějaký čas vysadit a uvidíte, jestli se váš stav zlepší.

4. Nezpevněné tělo

To, jak vypadá vaše břicho, záleží také na tom, jak často cvičíte nebo co jíte. Nemusíte cvičit každý den sklapovačky nebo jíst jen saláty. K většímu bříšku úplně stačí, když máte povolené zádové svaly a málo posilujete střed těla. Zkuste třeba plavání, jógu nebo pilates, kde rovnoměrně posilujete celé tělo. Jóga navíc pomáhá k dobrému trávení.

5. Moc vody

Že všeho moc škodí, platí i v tomto případě. Za velké břicho možná může fakt, že vaše tělo zadržuje velké množství vody. Ledviny někdy velký příval vody nezvládnou, a ta se pak ukládá do jiných částí těla. Může za to třeba nadměrná konzumace kávy a vysoký příjem cukru nebo soli. Dávejte si na to pozor.