5 knih o módě, které musíte mít

Baví vás móda, ale ve světových návrhářích máte trochu zmatek? Zajímá vás, proč se některým botám říká Mary Jane, nebo jaký je příběh kabelky Birkin? V těchto knihách najdete odpovědi.

Caroline Young: Modní kmeny

V knize se dozvíte, jaké oblékání je typické pro každou subkulturu, ať jde o teddy boys, hippies nebo punk, a jaké jsou jeho kořeny. Sleduje vývoj od emancipovaných tanečnic charlestonu přes swingující mládež, mods, rockery, hippies, pankáče a vyznavače emo stylu až po novodobé hipstery. 

Federico Rocca: Legendy módy

Lidé většinou o módě přemýšlejí jako o něčem pomíjivém, prchavém. Některá jména a některé výtvory se však do její historie nesmazatelně zapsaly a v různém ohledu změnily její běh a přitom odrážely změny, které právě probíhaly v celé společnosti. A skutečně: po zrození Burberryho trenčkotu, balerínek nebo černých dámských šatů od Givenchy už nic není tak, jak bylo předtím.

Lisa Chaney: Coco Chanel: Pohled zblízka

Gabrielle Chanelová (1883–1971) alias Coco Chanel se vyšvihla z chudých poměrů, dosáhla jedinečného společenského úspěchu, způsobila revoluci v dámském odívání a stala se nejvlivnější módní návrhářkou 20. století. Nový životopis této moderní ženy par excellence poukazuje na zásadní novátorství jejího návrhářského stylu.

Ines de la Fressange: Se šarmem Pařížanky

Se šarmem Pařížanky je dokonalý průvodce světem francouzské elegance, typického šarmu a joie de vivre. Ines de la Fressange v něm nabízí nejen módní tipy a rady, jak se oblékat, líčit, nakupovat či bavit jako Pařížanka.

Miroslava Burianová: Móda v ulicích protektorátu

Ani v době všeobecného nedostatku a přídělového systému v období Portektorátu Čechy a Morava (1939-1945) se ženy nevzdaly touhy po elegantním slušivém oděvu. Kniha ukazuje, jak se proměňovala módní linie, jak řešili výrobci i ženy nedostatek materiálu, ale i k jakým příležitostem se nejrůznější oděvy oblékaly. Co nosil státní prezident Emil Hácha a členové vlády, v čem se na plese objevily Lída Baarová a Adina Mandlová, ale i jak vypadaly pracovní šaty prodavačky či sportovní oděv.