5 míst, kde najdete božský klid i sami sebe

Doba čtení: 6 min.

Abyste si odpočinuli a načerpali síly, nemusíte jezdit do luxusních hotelových resortů. Na celém světě můžete najít mnohem víc než jen vymazlené spa nebo bílý písek na pláži. Vybrali jsme pět míst, kde se z vás stane téměř nový člověk. 

Hawaii

Havajské ostrovy jsou rájem nejen pro surfaře a milovníky odpočinku na dokonalých plážích. Nádherná příroda, obrovské lesy, dechberoucí výhledy a národní parky přímo vybízejí k tomu, abyste celé souostroví důkladně prozkoumali. Ideálně pěšky. Na tuhle dovolenou si tedy nezapomeňte zabalit nejen plavky, ale také turistickou obuv. Při výletech místními lesy si dokonale vyčistíte hlavu.

Pacifická hřebenovka

Inspirujte se hrdinkou knihy Divočina a vyrazte sami na pochod divokou přírodou. V šestadvaceti letech si Cheryl Strayed po smrti matky a krachu svého manželství myslela, že přišla o vše. Měla pocit, že nemá co ztratit a učinila nejvíce impulzivní rozhodnutí svého života: odhodlala se sama ujít vysokohorskou trasu Pacifik Crest Trail. Jestli se jí povedlo s traumaty vyrovnat a opět najít vnitřní sílu, se dočtete v knize, nebo to zkuste na vlastní kůži. Pacific Crest Trail (PCT, do češtiny překládáno jako Pacifická hřebenovka), je turistická stezka na západě Spojených států. Prochází z větší části pohořími Sierra Nevada a Cascade Range. Stezka vede od hranice s Mexikem na jihu po Britskou Kolumbii v Kanadě, přes státy Kalifornie, Oregon a Washington. Pacific Crest Trail je dlouhá 4286 kilometrů. 

Bali

Ostrov v Indonésii má dnes v nabídce mnoho cestovních kanceláří. Nejlepší ale bude, když vyrazíte na vlastní pěst. Zabookujte si více hotelů, abyste ostrov procestovali opravdu celý. Na tuhle dovolenou se vůbec nemusíte bát vyrazit sami. I v tomto případě se můžete inspirovat skutečnou ženu. Elizabeth Gilbert o tom napsala knihu Jíst, meditovat, milovat. Právě na Bali se naučila meditovat a zakončila zde svou roční cestu za sebepoznáním.

Indie

Díky meditačním kurzům se můžete naučit různé možnosti sebepoznávání a zdokonalování, které nejenže napomáhají k relaxaci, ale také ukazují jiný úhel pohledu na každodenní realitu. A kam jinak za meditací vyrazit než právě do ašrámu v Indii. Na internetu můžete najít spoustu kurzů. Stačí se přihlásit a dorazit na místo. Ve většině z nich to funguje tak, že hned po příjezdu odevzdáte všechny své osobní věci a začínáte několikadenním mlčením. Vstává se před rozbřeskem a den začínáte meditací. Během dne pak v tichosti pracujete nebo meditujete. Díky absolutnímu klidu se naučíte intenzivně vnímat své tělo a soustředit se jen sami na sebe.

Faerské ostrovy

Nemusíte jezdit na turisty zaplněný Island, abyste si užili úžasnou přírodu jako vystřiženou z románů o Sherlocku Holmesovi. Abyste souostroví procestovali celé, stačit vám budou zhruba čtyři dny. Faerské ostrovy najdete severně od Velké Británie, mezi Norskem a Islandem. Nejsou ještě turistům moc známé, protože je dost možné, že tu za celý den potkáte jen pár lidí. Ostrovy se mohou pyšnit právě jednou věcí – je tu dokonalý klid. Vypněte si telefon a nasávejte. Jestli vám dělá problém užívat si kouzlo přítomného okamžiku, tady se to zkuste naučit.