5 nepřátel krásné pleti. Jak proti nim bojovat?

Můžete pravdelně utrácet za drahé krémy, pokud se ale neobejte bez cigarety nebo málo spíte, budou vám k ničemu. Čím si ještě zbytečně škodíme?

1. Alkohol

Ano, sklenka vína každý den může být zdraví prospěšná. Jestli máte ale citlivou pleť, například náchylnou k červenání, můžete si alkoholem spíše uškodit. Zaděláváte si na vznik rosacey – rozpraskané žilky. A pokud rádi pijete tvrdý alkohol, uvědomte si, že ten je pro tělo téměř toxický a výrazně zvyšuje dehydrataci. Pokud se tedy chystáte do společnosti, držte se pravidla 1:1. Pití alkoholu vyvažte stejným množstvím čisté vody.

2. Kouření

Kuřáky spolehlivě prozradí zažloutlé zuby i prsty. Jenže stejným způsobem trpí i pleť. Nikotin totiž zbavuje pokožku kyslíku a výživných látek, které zajišťují pevnost a pružnost. Pokožka je kvůli tomu vyschlá a napnutá. Kouření navíc urychluje stárnutí o 40%. Pokud nemáte v plánu s kouřením přestat, zvyšte alespoň příjem antioxidantů, pomůže například ovoce.

3. Cukr

Sladkosti můžou samozřejmě za nárůst kil, ale také za zhoršení kvality pleti. Studie například ukazují, že lidé s vyšším obsahem cukru v krvi vypadají na první pohled starší, než ve skutečnosti jsou. Pozor si dejte také na polotovary nebo odtučněné produkty. Méně tuku totiž zpravidla znamená více cukru.

4. Slunce

Až 80% vrásek vzniká kvůli slunečnímu záření. Proniká totiž hluboko do kůže, což může časem způsobit různé kožní problémy. Při každém kontaktu se sluncem se proto natírejte ochranným krémem. Používejte ho idálně po celý rok, ne jen v létě. Idální volbou jsou denní krémy, které v sobě obsahují ochranný faktor.

5. Stres

Při nadmíře stresu se bohužel mění nejen naše psychika, ale také například pleť. Kruhy pod očima, výraznější vrásky a podobně. Buňky jsou totiž vlivem stresu oslabené a nejsou proto schopny v sobě udržet dostatek vody. Kvůli stresu většinou i špatně spíme, což může mít pro pleť stejně negativní účinky jako třeba kouření. Pokožka se nestíhá regenerovat, a tak je suchá a povadlá. Proto myslete na to, že kvalitní spánek je opravdu klíčový. Hodinu před usnutím vypněte všechna elektronická zařízení, pomáhá také teplá sprcha nebo ideálně horká vana. Zapalte si svíčku a relaxujte.

1 reakce