5 tipů, jak zabránit padání vlasů

Doba čtení: 3 min.

Padání vlasů se děsí snad každý z nás. Vždy, když z hřebenu sbíráme prameny vlasů, chce se nám brečet. Zjišťovali jsme, proč nám vlasy padají, kdy byste problém měli začít řešit a především jak padání vlasů zastavit.

Vlas má přirozený cyklus a střídají se u něj fáze: růstová, klidová a vypadávající. „Vlasy padají buď přirozenou výměnou (na jaře a na podzim), nebo když atrofuje vlasová cibulka,“ vysvětluje kadeřnice Veronika Sušilová. A co že to znamená? Když vlasová cibulka atrofuje, je zúžená a nedostávají se do ní živiny. Vlas neroste, slábne a nakonec vypadne. Tento proces trvá většinou dva až tři měsíce.

Příčiny padání vlasů jsou většinou tyto:

  • stres a zatuhlost vlasové pokožky 
  • nedostatek minerálů
  • dlouhodobé užívání léku 
  • redukční diety, problémy příjmu potravy
  • nadměrná tvorba kožního mazu
  • hormony
  • kožní onemocnění 
  • nošení pokrývek hlavy 
  • alopecie = vypadávání vlasů lokálně – problém s bakteriemi, plísňové onemocnění, prodělané trauma 

Denně každému člověku vypadne 80-100 vlasů, to je zcela běžné. „Problém by se měl řešit ve chvíli, kdy padání trvá déle než tři měsíce. Jestliže padání přetrvává, doporučuji návštěvu trichologa. To je specializovaný odborník, který se zabývá problémy vlasů a vlasové pokožky, nebo kožního lékaře,“ radí kadeřnice Veronika.

Problém můžete preventivně řešit i doma. Například masáží pokožky hlavy nebo tak, že aplikujete přímo do pokožky aktivní látky, které padání vlasů zabraňují. „Zkoušejte různá tonika, séra nebo ampule pro aktivaci růstu vlasů, posílení vlasové cibulky a správnou výživu vlasů,“ říká Veronika. Podpůrné látky najdete také v šamponech, kondicionérech nebo stylingových produktech.

Posilující maska Kérastase Genesis Masque Reconstituant

Jak tedy padání vlasů zabránit?

  1. Nestresujte se, to je jedna z nějčastějších příčin padání vlasů
  2. Používejte vhodné produkty, které vlasy posílí
  3. Jezte zdravě a dbejte na dostatek vitamínů
  4. Pravidelně uvolňujte vlasovou pokožku, masírujte ji a vyvarujte se nadmérnému používání spon a příliš těsných gumiček
  5. Přestaňte s neodbornou domácí péčí

Vlasová péče

Proti padání vlasů už dnes bojuje mnoho kosmetických firem. Například značka Kérastase nyní přichází na trh s novou řadou Genesis, jež je právě zaměřena na posílení vlasů. Padání vlasů trápí až 88 % žen po celém světě. Proto značka Kérastase ve spolupráci s experty z oblasti dermatologie, výživového poradenství a péče o vlasy vyvinula akční plán pro všechny typy vlasů a rozdílné příčiny jejich padání a lámání.

Všechny produkty koupíte na Rozmazlujse.cz.

Posilující šampon Kérastase Genesis Bain Hydra-Fortifiant

1 reakce