5 věcí, které dokáže vitamin C

Doba čtení: 4 min.

Prospívá organismu i pleti, podporuje náš imunitní systém a najdete ho v mnoha potravinách. Proč byste měli jíst vitamin C celý rok a ne jen v případě nachlazení nebo nemocí?

Vitamin C má většina z nás spojený hlavně s prevencí před chřipkou a podobnými nemocemi. Bereme ho jen v zimě nebo ve chvíli, když už opravdu musíme zalehnout do peřina marodit. To je ale chyba. On toho totiž zvládá mnohem víc!

1. Je skvělý na pleť. Funguje jako silný antioxidant, chrání pokožku před volnými radikály a nečistotami a preventivně působí proti vráskám. Obnovuje kožní buňky, dokáže zesvětlit barvu pigmentových skvrn nebo jizev a k tomu všemu pleť rozjasní a zpevní, je totiž nezbytný pro tvorbu kolagenu.

2. Bojuje za správnou funkci imunitního systému. Pomáhá organismu ke zvýšení odolnosti a proti různým infekcím, virům a bakteriím. Což oceníte především v zimě, jako prevenci ho ale užívejte celoročně.

3. Podporuje hubnutí. Vitamin C napomáhá trávicímu ústrojí, aby správně fungovalo, pomáhá vstřebávání železa a podílí se na tvorbě žaludečních šťáv. Zároveň podpouje tvorbu takzvaných zeštíhlujících hormonů, které odbourávají tukové zásoby. Je to třeba tyroxin nebo karnitin.

4. Novodobý elixír života. Můžeme ho považovat za novodobý životabudič. Pomáhá vyhnout se cévním onemocněním, snižuje hladinu cukru v krvi, regeneruje tkáně, posiluje cévy a chrání před nemocemi srdce.

5. Je snadno dostupný. Vitamin C najdete v mnoha potravinách nebo doplňcích stravy. Bohatě je obsažen v mnoha druzích ovoce a zeleniny. K dobrým zdrojům patří různé bobule, jablka, citrusové plody, paprika, brokolice, melouny, tmavě zelená listová zelenina a rajčata.