7 tipů, jak se nezbláznit z jídla

Doba čtení: 3 min.

Zdravé jídlo, cvičení, pitný režim a kvalitní spánek se staly součástí našich životů stejně jako dříve televize nebo internet. Kdo nežije zdravě, jako by nebyl. Pokud vás tento populární styl života stresuje, máme pro vás pár tipů, jak můžete žít zdravě a zároveň šťastně.

V dnešní době je bohužel velice těžké vyznat se v tom, co je a co není správné. Každou chvíli se objeví někdo, kdo nám všechny naše představy o zdravém jídle vyvrátí. Dříve lepek nikomu nevadil, pak představoval pomalou smrt a dnes se k němu zase pomalu vracíme. A takhle je to s mnoha dalšími potravinami.

Proto je nejlepší sázet na selský rozum a řídit se tím, co dělá dobře konkrétně vašemu tělu. Strava by měla být vyvážená po stránce bílkovin, sacharidů a tuků a na každém talíři by neměl chybět veliký kopec zeleniny. Tohle jsou naše tipy, pro zdravý život.

1. Počítání kalorií

Pokud chcete zhubnout, o příjem kalorií byste se měli začít zajímat. Příjem by měl být nižší než výdej, takže zmenšete porce a začněte se hýbat. Nic jednoduššího není.

2. Sladkosti zdravě

Že je ovoce plné frutkózy, je známá věc. Přesto vám takový sladký banán ke snídani nebo ke svačině udělá dobře a zaženete chuť na sladké. Rozhodně tím svému tělu prospějete více, než kdybyste snědli čokoládovou tyčinku.

3. Pitný režim

Už dávno neplatí, že musíte vypít alespoň 3 litry denně. Pokud vám to nedělá dobře, nenuťte se do toho. Není potřeba nosit u sebe láhev a stále se prolévat vodou. Tělo si samo řekne, co potřebuje.

4. Mlsejte, ale málo

Pizza, těstoviny, bůček, tučný sýr… Tolik dobrých jídel a vy si je nemůžete dát? Omyl. Myslete na to, že žádné jídlo není špatné, je jen špatné množství. Takže si klidně dejte pizzu, ale nesnězte ji celou na posezení. Dva trojhránky vám budou určitě stačit.

5. Nepodléhejte trendům

Každou chvíli se objeví zaručená dieta, která funguje. A ona možná opravdu funguje, ale jen chvíli. Takové stravování je většinou velice drsné a to málokdo vydrží dlouho a už téměř nikdo napořád. Buďte trpěliví, pokračujte v tom, co děláte, a ono se to podaří.

6. Čerstvé potraviny

Jídlo připravujte z čerstvých a sezónních potravin. Zapomeňte na fastfoody a předvařené polotovary. Méně solte a snižte příjem příloh, jako jsou brambory nebo rýže.

7. Hlavně přirozeně

Jídlo by měla být radost! Snažte se si tedy jídlo užívat, vychutnávat, jezte pomalu a soustřeďte se na to, co jíte. Nestresujte se a buďte v klidu, to se na vašem zdraví podepíše nejvíce.