8 malých změn, díky kterým zhubnete

Doba čtení: 4 min.

Už jen slovo dieta vás děsí a při představě, že byste měli kompletně změnit svoje stravovací návyky, se vám chce brečet? Buďte v klidu. Připravili jsme pro vás seznam malých a nenáročných změn, které ale mají velký účinek. Zhubnete, ani nebudete vědět jak.

1. Vnímejte své tělo

Mnohdy jíme i tehdy, když nemáme hlad, honí nás mlsná nebo se jen nudíme. Před každým jídlem se proto zamyslete, zda opravdu máte hlad a není to jen chuť nebo žízeň. Zkuste vypít sklenici vody nebo pár minut počkat, ono vás to dost možná přejde. I během jídla se soustřeďte, co vlastně jíte, dávejte si pauzy a zamyslete se nad tím, jestli už nemáte dost.

2. Nezapomínejte na svačiny

Abyste se vyhnuli šíleným chutím na sladké nebo cokoliv jiného, hladu a zbytečnému stresu, svačte. Noste u sebe svačiny a malá jídla, která můžete jíst mezi snídaní, obědem a večeří. Může to být kousek ovoce nebo zeleniny, oříšky nebo müsli tyčinka.

3. Ovoce nepijte, ale jezte

Dát si ráno k snídani obrovskou sklenici smoothie je skvělé, že? Bohužel je to ale kalorická past. Snědli byste na posezení tři banány, dva pomeranče a misku jahod? Asi ne. Jenže když tohle všechno rozmixujete, vypijiete drink za pár minut. Přijmete tak ale mnohem více cukru, než je nutné. Ovoce proto vždy raději jezte.

4. Těstoviny vybírejte chytře

Kdo by nemiloval těstoviny! Jsou tak dobré, jednoduché a rychlé. Jenže jsou taky plné mouky. Proto příště, až budete vařit svou oblíbenou pochoutku, sáhněte po těch luštěninových nebo zeleninových. Přijmete tak mnohem více bílkovin a vlákniny, nebude vám těžko a nebudete tloustnout.

5. Mlsejte zdravě

Až dostanete zase chuť na čokoládu, kupte si kvalitní hořkou. Oproti mléčné ušetříte v jedné tabulce až 30 gramů cukru. Díky výrazné chuti se vám nestane, že byste ji snědli celou na posezení a navíc díky kakau přijemete i vlákninu a cenné antioxidanty. I slané chipsy si vybírejte chytře. Nekupujte ty z brambor, ale zeleninové. Většinou obsahují o polovinu méně tuku.

6. Myslete na zeleninu

Nemusíte se hned vzdát vašich oblíbených pochoutek, jako je řízek nebo hamburger. Ke každému jídlu si ale nejprve na talíř nandejte velkou porci čerstvé zeleniny. Řízek zkuste raději upéct v troubě a hamburger byste možná taky zvládli bez housky.

7. Nezajídejte stres

Až vás někdo naštve v práci, pohádáte se s partnerem nebo toho budete mít zkrátka moc, běžte se projít. V těchto chvílích často dojdeme nejdál k lednici a tam sníme všechno, co nám přijde pod ruku. Pak je nám ale ještě mnohem hůř. Běžte raději na vzduch, udělejte rychlé kolečko kolem bloku a bude vám dobře. Chůze je navíc skvělá na hubnutí a pomáhá srdci, aby dobře fungovalo.

8. Dělejte jen to, co vás baví

Pokud se každé ráno nutíte do cvičení, chodíte běhat, i když vás to nebaví a v posilovně je vám to nepříjemné, přestaňte s tím. Jestli se k takovým aktivitám přemlouváte a nemáte z nich dobrý pocit, moc dobrých výsledků vám stejně nepřinesou. Snažte se raději najít takovou aktivitu, která vás bude opravdu bavit. Pokud nemáte rádi fitka, cvičte doma. Jestli vás nebaví běh, choďte.