Co dělat v karanténě? Velký jarní úklid

Doba čtení: 3 min.

Čas karantény můžeme využít na tisíc způsobů. Zatímco celý Instagram cvičí a peče banana bread, vy se můžete vrhnout na lekce španělštiny, naučit se stojku na hlavě a nebo už konečně uklidit celý byt. Poradíme vám, jak na to. Uvidíte, že i jarní úklid může být rychlý, efektní a bezbolestný.

U nás na studiích je každý den i během něj perfektně uklizeno. Může za to totiž jedno jediné a naprosto jednoduché pravidlo. Každá věc má své místo. Mnoho domácností takhle ale bohužel nefunguje. Naše domovy jsou zahlceny věcmi, a i když uklízíme pravidelně, vlastně to není vidět. Naše snaha se v záplavě všech věcí prostě ztratí. A kdy jindy dát našim domovům novou tvář a odlehčenou podobu než právě teď, kdy trávíme tolik času doma?

I když naši rodiče nebo prarodiče žili s tím, že by se nemělo nic vyhazovat, my zase rádi nakupujeme. A v touze po nových trendech každou sezónu obměňujeme šatník, botník i domácnost.

Než se ale do velkého úklidu pustíte, nejprve se musíte všech zbytečných a přebytečných věcí zbavit. Ujasněte si, jak by měla vaše domácnost vypadat, a zkuste se té představě co nejvíce přiblížit.

Nejprve se snažte zbavit věcí, které vás zatěžují. Soustřeďte se na přítomnost, na to, jak se při příchodu domů cítíte, která místa v domě máte nejraději a proč. Bez milosti se zbavte všeho, co schováváte jen ze sentimentu, z lístosti nebo z představy, že se to ještě bude hodit. Je to váš domov a je opravdu zbytečné schraňovat v něm staré krámy, jen proto, že vám je líto je vyhodit.

Pokud něco potřebuje opravit, udělejte to hned, nebo tu věc vyhoďte. Míň věcí znamená rychlejší úklid. Také budete vědět, co kde opravdu máte. Vsaďte spíše na kvalitu než na kvantitu. Aby každá věc měla své místo, budete potřebovat úložné prostory. Čím míň věcí ale budete mít, tím méně různých krabiček a dóziček budete potřebovat. Byt tak bude už na první pohled čistý a vzdušný.

Dalším důležitým pravidlem je pravidelný úklid. Stačí pět až deset minut denně, třeba před odchodem do práce, ráno před snídaní nebo večer než půjdete spát. Vyvětrejte, urovnejte polštáře na gauči, posbírejte špinavé nádobí a válející se oblečení.

Jarnímu úklidu věnujte alespoň jeden víkend. Začnete tou nejméně používanou místností a skončete v té nejvíce frekventované. Uklízejte vždy od stropu po zem. 

Udělejte si radost a provoňte celou domácnost luxusní svíčkou s vůní jasmínu a neroli. Koupíte TADY.