Co dokáže nutrikosmetika?

Že je kvalitní jídlo, dostatek spánku a vyrovnaná mysl cestou ke zdravému životu, víme asi všichni. Jenže ne vždy se nám daří to dodržovat. V tu chvíli přichází na řadu nutrikosmetika.

Lesklejší vlasy, pružnější pleť, štíhlejší tělo… To všechno nám nutrikosmetika slibuje. Stačí si vzít každé ráno jednu tabletu nebo vypít drink a za pár dnů jste jako noví. Z reklam se může zdát, že tyhle přípravky umí nemožné. Měli byste je proto brát i vy? Jsou vážně tak úžasné, nebo je to jen další lež?

Všechno, co se přehání, je špatně. Proto i s nutrikosmetickými přípravky byste měli být opatrní. V období, kdy zažívate větší stres, změny nebo se nestíháte věnovat sami sobě, vás můžou pilulky zachránit. Někdy tělo zkrátka vitamíny přirozenou cestou nepřijímá a musíme mu pomoci. Nesmíte tím ale nahrazovat vše, co zanedbáváte. Pokud jíte každý den ve spěchu fast food, málo spíte nebo prožíváte životní drama, tablety ani koktejly z prášku vás nespasí.

Navíc se nesmíte divit, že vaše tělo vám svou nespokojenost dává najevo. Třeba tím, že vám začaly padat vlasy, lámat nehty a pleť vypadá jako po vydatném večírku. Vždy se snažte svůj problém vyřešit přirozenou cestou a k tomu si dopomoci uměle – nutrikosmetikou. Buďte ale opatrní. V tabletách jsou často látky, u kterých není dobré překročit možnou denní dávku. Můžete se úplně klidně přdávkovat nebo si zadělat na ještě větší problémy.

Odborníci často doporučují naordinovat si několikatýdenní kúru, pomoci si od problému a pak zase přestat. Raději se poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Dodržujte denní příjem a nespoléhejte jen na tabletky. Myslete na to, že skutečnou brokolici tableta prostě nenahradí. Nesnažte se jimi vyřešit všechny své problémy a používejte selský rozum.

Na co vám nutrikosmetika může pomoci?

  • špatně vyživené vlasy
  • pomalý metabolismus
  • nezdravá pleť
  • stárnutí kůže
  • nedostatek vitamínů