Co je zdravý talíř a jak ho sestavit?

Doba čtení: 3 min.

Zdravá a vyvážená strava je jednou z nejlepších věcí, které můžeme našemu tělu dopřát. Zdravý talíř je novější a také zdravější variantou potravinové pyramidy. Poradíme vám, co by na něm nemělo chybět.

Potravinová pyramida byla sestavena v roce 1974. Tedy před více než 40 lety. Dnes už je zastaralá a neodpovídá poznatkům o zdravé výživě. Údajně tato pyramida může za celosvětovou epidemii cukrovky a obezity a přispívá také k rozvoji cévních onemocnění.

První pyramida byla sestavena ve Švédsku, pozdější verze pochází z USA a v roce 2000 byla sestavena o něco zdravější Středozemní pyramida. Ta už se blížila k rostlinné stravě a není tolik nezdravá jako první dvě.

Zastaralé potravinové pyramidy například nerozlišují druh polysacharidů, což vede například k nadměrné konzumaci bílé mouky. Maso a mléko je zase zobrazeno zavádějícím způsobem tak, že vypadá jako nenahraditelná součást jídelníčku. Proto byl odborníky na výživu sestaven zdravý talíř.

Zdravý talíř

Zdravý talíř je nová a zdravější varianta zastaralé výživové pyramidy. Jeho složení odpovídá tomu, co naše tělo skutečně potřebuje. Jeho dodržování je nejlepší způsob, jak si dlouhodobě udržet zdravé tělo i přijatelnou váhu.

Co by měl zdravý talíř obsahovat?

  • Zelenina by měla tvořit nejméně čtvrtinu příjmu potravin.
  • Ovoce tvoří druhou čtvrtinu talíře. Nejlepší je sezónní ovoce.
  • Bílkoviny jsou třetí čtvrtina. Jsou to například ryby, luštěniny, ořechy, semínka, maso, vejce.
  • Polysacharidy jsou poslední čtvrtinou. Ty jsou nejlepší v přirozené podobě, třeba jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. Omezte výrobky z nehodnotné bílé mouky.
  • Oleje a tuky by měly být součástí každého jídla. Nejlepší jsou v superzdravých potravinách, jako jsou ořechy, avokádo či ryby.
  • Tekutiny je nutné doplňovat celý den. Ideální je čistá voda a neslazený bylinkový čaj.