Držíte po Vánocích dietu? Poradíme vám, jak na to

Diety, detoxy, nabírací období, rýsovací období, paleo, tuky ano, tuky ne, sacharidy ano, sacharidy ne… Ze všech stran vám radí, co je zdravé, co je toxické a co přesně je pro vás nejlepší. Takže co a kdy vlastně máte jíst?

Jídlo jako životní styl, jídlo jako byznys, jídlo jako palivo pro naše tělo. Vyberte a dosaďte si cokoliv, co pro vás jídlo znamená. Všechno ale souvisí se vším. To, jestli jste žena či muž, kde žijete, kolik vám je let, jaké máte genetické předpoklady, jakou máte práci, rodinu, životní styl, psychickou pohodu nebo jste zrovna ve stresu. „To vše ovlivňuje naše potřeby a také trávení a tím další pochody v těle,“ upozorňuje výživový poradce a trenér Bomton Power Concept Radek Pajič. „Ne lékaři, ne výživoví poradci, ale vy sami máte zodpovědnost za sebe a za to, co do sebe dáte. Máte na výběr mezi jídlem a „nejídlem“ (průmyslově zpracované potraviny). Na mysli mám samozřejmě i pitný režim. To, jestli tělo bude fungovat jako švýcarské hodinky, nebo ne, je vaše volba a tělo vám to jistě vrátí. Ať už v dobrém nebo naopak.“

Nestaňte se ale otroky krabiček, gramů a hodin. O tom život není. Ve finále je to strašně jednoduché. „Jezte, když máte hlad, nejezte „odpad“ a již zpracované potraviny. Vařte z čerstvých a sezónních potravin, pestře, barevně a vaše tělo vám poděkuje,“ radí Radek.

Ve studiu Bomton Power Concept vám rádi pomůžeme i s úpravou vaší stravy a také vysvětlíme, že strava a pohyb jdou ruku v ruce a jedno bez druhého prostě nefunguje. „Také se vás budeme snažit naučit žít zdravý životní styl, bez zákazů, příkazů, protože to také nefunguje. A naučit vás soběstačnosti, protože zdraví máte ve svých rukou a nemůžete ho svádět na nikoho jiného, ani po jiných chtít, aby vás spasili,“ uzavírá trenér.

Vzorový jídelníček na jeden den

Snídaně: Vejce (libovolná úprava), ½ avokáda, šunka, cherry rajčata, mix salátu.

Alternativa na sladko: několik lžic vloček (ovesné, špaldové,..), bílý jogurt, kousek ovoce, mix ořechů, chia semínka. 

Svačina (máte-li hlad a je-li třeba): Cottage sýr / kousek ovoce a zeleniny / hrst ořechů / proteinový nápoj.

Oběd: Maso (drůbeží, králičí, hovězí, ryba) s přílohou, menší porce rýže (hnědá, červená) / brambory / kuskus… + zeleninový salát s citrónem a olivovým olejem.

Svačina: Je-li třeba, může být stejná jako dopoledne.

Večeře: Může být stejná jako oběd, jen sacharidovou přílohu vyměnte za více zeleniny. 

Pozdní večeře: Pokud vás honí mlsná, nebo máte hlad, máte špatně nastavený stravovací plán. Tělo vám tím signalizuje nedostatek minerálů, vitamínů a dalších látek. Chcete-li zahnat hlad či chuť, dejte si třeba vodní meloun nebo se napijte čisté vody.