Gastro průvodce Krakovem: Místa, která musíte navštívit

Druhé největší město Polska bylo prohlášeno za evropské hlavní město gastronomie pro rok 2019. Až se budete ptát, kam zajít na jídlo nebo na drink, odpověď je jasná. Kamkoliv.

Mléčné bary

Až budete v Polsku, a je úplně jedno kde, musíte vyzkoušet místní kuchyni. V průběhu let ji výrazně ovlivnily země jako Maďarsko, Rusko nebo Ukrajina. Jídla jsou hodně sytá, plná brambor, zeleniny nebo smetany. Všem ale kralují pierogi, polská obdoba ruských pelmeňů. Zajít si na ně ale musíte do mléčného baru, tak jako místní. Vypadají jako jídelny, za jídlo tam neutratíte skoro nic, ale chuťově se to nevyrovná snad ani michellinským restauracím.

Tytano, Dolne młyny

Kdysi tu bývala továrna na tabák, dnes je tenhle obrovský areál jedním z nejvíce navštěvovaných míst ve městě. Na ploše 15 tisíc metrů čtverečních najdete spoustu kaváren, barů, restaurací a food tracků. V pátek večer se sem chodí na mejdan, o víkendu na oběd a pohodu.

Kavárny v Kaziměři

Židovská čtvrť na jihu města se rychle stane vaš nejoblíbenější částí celého Krakova. Snad v každém domě najdete útulnou kavárnu, stylový bar nebo skvělou restauraci. Na omlácených zdech místních činžáků se sem tam objeví graffiti nebo židovské nápisy. V pátek a v sobotu večer je tahle čtvrť jedna velká párty. Zajít sem ale můžete i na brunch nebo na odpolední kávu. Zkuste třeba kavárny Hevre, Alchemia od Kuchni nebo Fika. 

Na brunch, oběd a večeři

Nejlepší bude, když začnete Krakov objevovat už od rána. Nejvíce kaváren a restaurací najdete v okolí Hlavního náměstí nebo na jihu v Kaziměři. V centru je to třeba kavárna Camelot, kde mají útulný dvoreček, roztomilý interiér, milou obsluhu a snídaně jako od maminky. Fronty se pak stojí na snídaně ve francouzské pekárně  Charlotte Chleb i Wino. V Krakově najdete také spoustu restaurací, které doporučuje Michellinský průvodce. Nejvíce doporučovaný podnik je teď restaurace Karakter, nejlepší asijskou kuchyni umí v Ramen People a Wschod a za vyzkoušení rozhodně stojí i izraelská restaurace Hamsa. 


Forum Przestrzenie

Starý hotel z 80. let našel nové uplatnění, a tak sem chodí mladí, staří, místní i turisté, aby tu relaxovali v lehátkách u řeky, popíjeli drinky a jedli pizzu. Z recepce se stal bar a v hale nebo venku se pravidelně konají koncerty nebo promítání filmů.

1 reakce