Jak dodržet předsevzetí? Zkuste tuhle metodu

Doba čtení: 4 min.

Začátek nového roku je skvělou příležitostí k tomu, abyste si svůj život dali trochu do pořádku. Pokud si i opět dáváte nějaké to předsevzetí, letos byste ho konečně mohli dodržet. Víme, jak na to.

Po vánočních svátcích obžerství a pohádek, se zkuste na chvíli zastavit, v tichu a klidu zkuste rekapitulovat, jaký ten uplynulý rok vlastně byl, co se vám povedlo a co naopak ne, co jste všechno zažili… Opět jste si neudělali čas a nevzali rodiče na dovolenou, nekoupili jste si tu drahou kabelku, protože byla spousta důležitějších věcí k placení? I když je tohle všechno důležité, v životě jde přece jenom o víc. Víte, co je váš smysl života? Proč každé ráno vstáváte z postele? Pokud o tom nemáte sebemenší tušení, je nejvyšší čas to zjistit. Zamyslete se nad tím, co jste chtěli vždycky udělat, ale z nějakého důvodu k tomu nedošlo.

Každý den naši mysl zaměstnáváme banálními činnostmi, jako je odvoz dětí do školy, porada v práci, nákup potravin, vaření večeře, sledování televize… A úplně nám uniká to důležité. Jakákoliv změna nám pak působí stres, protože na takové situace zkrátka nejsme zvyklí. Časem pak dojdeme do fáze, že náš život je vlastně obyčejný a nudný, ale nemáme sílu to změnit.

Všechno ale vězí jen v naší hlavě. Ať už jde o zásadní životní krok do neznáma nebo jen malou změnu (zhubnout pět kilo, nedívat se každý večer na televizi), musíme zastavit autopilota a začít se víc soustředit sami na sebe. Budete k tomu potřebovat trochu času. Přemýšlejte nad tím, jestli se váš život ubírá tím směrem, kterým chcete jít. Pokud ne, ujasněte si, co by vás bavilo, co byste chtěli dělat.

Pomůže vám obrázek

Svůj cíl si zapište do deníku a na velký papír si tento sen ještě vizualizujte. Nakreslete, vyrobte koláž, vyfoťte. Je to jen na vás, tento krok je ale velmi důležitý. Obrázek se vám ihned uloží do mozku a nebude tak snadné ho vypudit jinými myšlenkami. Snažte se pak svůj nový život ve své hlavě co nejvíce konkretizovat, představujte si samu sebe v nových situacích.

O svém plánu pak neříkejte jen tak někomu, ostatní by vás mohli rychle odradit a vy byste zase zůstali stát na místě. Udělejte si plán, jak svého cíle dosáhnout. Obrňte se trpělivostí a postupujte krok po kroku. Jedině tak lákavou myšlenku zase rychle nezaplašíte, ale opravdu změny dosáhnete a podaří se vám to, co si přejete.