Jak (konečně) dodržet novoroční předsevzetí

Se začátkem nového roku by si spousta z nás přála v životě alespoň něco málo změnit, být lepší, hubenější, úspěšnější. Poradíme vám, jak na to.

Nejprve se zamyslete nad svým životem, nad tím, co vám vyhovuje a nevyhovuje, co máte na svém životě rádi a co naopak nesnášíte. V jakých situacích jste šťastní, jaké jsou vaše sny a cíle. Napište si na papír svoje přání. Co byste si chtěli v příštím roce splnit? Co koupit, kam vyrazit na dovolenou, kolik vydělat peněz? To všechno jsou důležitá fakta, která vám pomohou v plánování vašeho „nového“ života.

Vaše předsevzetí se můžou týkat úplně čehokoliv, s čím nejste v životě úplně spokojení. Třeba že trávíte málo času s rodinou, málo cestujete, nejste spokojení v práci. Uvědomte si, co pro to můžete udělat a zčněte pomalu. Náročné cíle si rozdělte na malé krůčky. Tak se vám budou lépe plnit a za s každým pokrokem budete skvěle motivovaní k dalším úspěchům.

Pořádně svá rozhodnutí promyslete a soustřeďte se na cíle, které pro vás mají opravdu význam. Klasicky chce v novém roce většina lidí přestat kouřit a zhubnout. Takové cíle jsou ale mnohdy nereálné a navíc zbytečně přísné. Opravdu chcete zhubnout pět kilo za měsíc? Nechcete spíš jen začít více sportovat a jíst zdravěji?

Pokud jste se ale rozhodli, že v příštím roce zhubnete deset kilo, rozdělte si tento cíl na všech 12 měsíců. V lednu vyřaďte z jídelníčku sladké jídlo, v únoru třeba smažené, začněte se párkrát v týdnu hýbat a postupně přidávejte. Najděte si aktivitu, která vás bude bavit a alespoň hodinu týdně se jí věnujte. Takhle to dělejte se vším. Nebuďte na sebe zbytečně přísní, vyhněte se extrémním požadavkům a pamatujte na to, že rok je dlouhá doba. Nemusíte všechno zvládnout do jara.

Podle posledního průzkumu si letos novoroční předsevzetí hodlá dát 56 procent Čechů. Nejvíce se jich bude týkat hubnutí, zdravého životního stylu a častějšího pohybu. Další častá předsevzetí jsou přestat kouřit nebo lépe nakládat s penězi. Mladší lidí by chtěli v roce 2019 více cestovat.

TOP 10 novoročních předsevzetí

1. Přestat kouřit 

2. Začít hubnout

3. Více sportovat 

4. Zdravěji jíst (a pít)

5. Naučit se jazyk

6. Vydělat více peněz

7. Najít si novou lásku

9. Vyměnit komplet šatník

10. Nedávat si už žádná předsevzetí