Jak na životní detox aneb proč méně opravdu znamená více

Máte pocit, že máte všeho dostatek a přesto nejste šťastní? Pak je nejvyšší čas začít s minimalismem!

Dnes v 21. století se všechno, po čem jsme kdy jako lidstvo toužili, pomalu začíná obracet proti nám. Všechno, co děláme, má mít za následek naši závislost a zatím to vypadá, že se nám to velice dobře daří. Potřebujeme mít hodně věcí, jíst hodně jídla, mít všechny appky, které existují, profil na všech sociáních sítích a tam co nejvíce přátel. Nakupujeme věci, které vůbec nepotřebujeme, nezajímáme se o potřeby našich těl.

Pokud tedy chceme dnešní dobu přežít v klidu a ve zdraví, musíme si najít svůj vlastní způsob, jak toho dosáhnout. A to není tak těžké. Zkuste se trochu stáhnout, žít více v klidu, odpočívat, meditovat, chodit do přírody. Zbavujte se věcí a všeho, co vám nedělá radost. Oblečení, kosmetiky, dárků a klidně i přátel.

Vyhazovat

Začněte tím, že vyklidíte svůj domov. Vyhoďte všechno, co je staré, rozbité, nemáte to rádi, nepoužíváte to. Udělejte si na takový úklid čas a klid, klidně si byt či dům rozdělte na více částí, ať vás to úplně nevyčerpá. Jděte místnost po místnosti, nezapomeňte na žádná tajná místa a skrýše. Uvidíte, že se vám okamžitě bude lépe dýchat!

Nenakupovat

Až budete mít čistý dům, dejte si jednoduché pravidlo – nějaký čas nic nového nekupujte. Jen se nad tím zamyslete, vážně potřebujete každý měsíc novou rtěnku nebo tričko z levného řetězce, které stejně po pár vypráních skončí v koši? Zkuste to chvíli vydržet a pak každý další nákup dobře promyslet. Ocení to vaše mysl i peněženka.

Digitální detox

O tom, že jsme na telefonech závislí, víme asi všichni. Jak na digitální detox si přečtěte tady.

Držet půst

O přerušovaných půstech už jste určitě slyšeli. Takzvaný intermittent fasting funguje tak, že se po jasně stanovenou dobu během dne vzdáte jídla a kalorických nápojů. Většinou to bývá tak, že 13 až 18 hodin se postíte a zbylých 6 až 11 hodin jíte a pijete vlastně cokoliv. Jak si dobu půstu rozvrhnete je jen na vás. Půsty prokazatelně úžasně fungují pro lepší fungování celého těla. Shozená kila jsou už jen třešničkou na dortu.

Protřídit vztahy

Zároveň se zamyslete nad tím, s kolika lidmi se vídáte jen ze slušnosti. Po každé takové schůzce jste otrávení, smutní nebo naštvaní. Nebylo by lepší se s takovými lidmi zkrátka nestýkat?