Jak nám škodí modré světlo z elektroniky?

Podle posledních průzkumů je jasná jedna věc – elektronika nám v životě přináší více škody než užitku. Kromě psychických problémů, jež si jejím používáním způsobujeme, nám škodí i fyzicky. Například modré světlo, které vyzařuje, může třeba za rychlé stárnutí pokožky.

Údajně je ještě horší než UVB záření. Modré světlo totiž proniká hloubeji do pokožky, a tak kožní buňky poznamená mnohem zásadněji. Zasahuje vrstvy, kde je uložen kolagen a elastin, které se starají o pružnost a pevnost kůže. Proto má jejich poškození za následek rychlé stárnutí pokožky. Modré světlo navíc může způsobovat i větší výskyt pigmentových skvrn.

Velký problém je také to, že elektronické přístroje nás uspávají i probouzejí a neodkládáme je ani během spánku. Modré světlo tím výrazně narušuje cirkadiánní rytmus kožních buněk. To v praxi znamená, že když večer a v noci neustále zíráte do telefonu, tabletu nebo počítače, buňky se domnívají, že ještě není noc a nespustí přirozené regenerační a opravné procesy v pokožce. Následkem jsou opět výrazné známky stárnutí a samozřejmě tmavé kruhy pod očima.

A ve výčtu negativních následků můžeme pokračovat. Pokud se jako mnoho lidí na této planetě zíráním do elektronických přístrojů uspáváte, narušujete tím kvalitu spánku. Modré světlo totiž ovlivňuje hladinu hormonu melatoninu v krvi.

Teprve až devadesát minut po zhasnutí modrého světla se melatonin začne do těla vyplavovat a spánek začne být kvalitní. Zároveň se až v této chvíli spustí regenerace všech buněk v organismu.

Jak se tedy modrému světlu bránit? Vždy si v telefonu nebo na počítači nastavujte noční režim, který záření tlumí. Nespěte u televize a elektronické přístroje dávejte z ložnice alespoň na noc pryč. Úplně nejlepší by samozřejmě bylo jejich používání alespoň hodinu před usnutím zcela vyloučit. Na trhu dnes už najdete také mnoho kosmetických přípravků, s jejichž pomocí se můžete modrému světlu lépe bránit.