Jak žít každý den jako na dovolené

Doba čtení: 3 min.

Léto skončilo a my jsme se vrátili do pracovního kolotoče úkolů a povinností. Další dovolená je v nedohlednu a o letní pohodičce se nám může jenom zdát. Zkuste ale atmosféru dovolené přenést i do běžného života a vaše dny budou hned mnohem příjemnější.

Choďte ven

Na dovolené většinou nebýváme zavření na hotelovém pokoji a nesledujeme televizi. A to stejné můžete udělat i teď. Vnímejte svět kolem sebe, choďte na procházky do města i do přírody, obdivujte, jak se na podzim všechno krásně zbarvuje a užívejte si to za každého počasí.

Dívejte se

Když vyrazíme mimo domov, okamžitě se začneme chovat jako turisté. Chodíma s očima na vrch hlavy, pozorujeme všechno, co se kolem nás jen mihne, plánujeme, co budeme na té dovolené dělat, kam půjdeme nebo co si dáme k jídlu. Rozhlížíme se po fasádách domů, chodíme malinkými uličkami místo jednodušších hlavních tříd a hlavně – nikam nespěcháme.

Zkoušejte nové věci

U moře chceme hned zkoušet paddleboard nebo divokou jízdu na banánu, k obědu si dáme rybu, kterou jsme ještě nikdy nejedli a večer vyrazíme do baru, který neznáme. Doma přitom často sklouzáváme k věcem, které známe, je to tak totiž pohodlnější. Když ale zkusíte něco nového, obrovsky vás to nakopne a povzbudí.

Užívejte si

Dovolená má jednu skvělou výhodu – je jen dočasná. Proto dokážeme dělat věci jinak, než jsme zvyklí. Například neusínáme a neprobouzíme se s telefonem v ruce, neřešíme desítky emailů a telefonátů denně, nesledujeme televizi. Naopak si více užíváme společnost těch, kteří jsou na dovolené s námi, čteme si a trávíme čas aktivně. A žijeme zkrátka tady a teď. Přemýšlejte, jak by se to dalo aplikovat i na váš běžný život.

Nestresujte se

Apartmány rodiny na dovolené vypadají asi všechny dost podobně. Všude kufry, oblečení, ručníky, kosmetika, knížky, časopisy a tak dále. A zajímavé je, že tenhle chaos a nepořádek vůbec nikomu nevadí. Stejně tak nikoho nestresuje, když se na poslední chvíli změní plán a místo na pláž se jde k bazénu. Ani ten déšť na dovolené nakonec není tak hrozný jako v Česku, že? Zkuste se méně stresovat kvůli maličkostem a uvidíte, že se vám bude lépe žít.