Jak zvládat stres a vyhnout se syndromu vyhoření

O tom, že naše společnost nedokáže prožívat kouzlo přítomného okamžiku se mluví stále více. Může za to přemíra stresu, která může vést až k syndromu vyhoření.

Trávíte v práci stále více času? Nezbývá vám čas na vlastní koníčky a jste neustále ve stresu? Dost možná vám hrozí syndrom vyhoření. Ten totiž nemusí postihnout jen zaměstnance na těch nejvyšších pozicích nebo workoholiky. Týká se především těch, kdo pracují s lidmi. Je to absolutní citové a mentální vyčerpání. Hlavní příčinou jsou pochybnosti o smyslu práce nebo o nás samotných.

V USA je syndrom vyhoření neboli burnout považován za nemoc z povolání. Původně byl tento pojem používán ve spojení s narkomany v chronickém stadiu, později v souvislosti s pracujícími lidmi, kteří projevovali letargii, zoufalství a bezmoc.

Typické příznaky jsou: sklíčenost, bezmoc, nechuť, cynismus, zapomínání, nesoustředění, snížená ochota pracovat s lidmi, potíže se spánkem, nechuť k jídlu, únava nebo vysoký krevní tlak.

Syndrom vyhoření se neobjeví hned. Je postupný a projevuje se tak, že práce, která vás ze začátku bavila a naplňovala, se stane stresem, strachem a něčím, co vás aktuálně nebaví a nenaplňuje a jste k ní apatičtí.

Jak se vyhoření zbavit nebo mu předejít? Snažte se rozdělovat čas na práci a osobní volno. Pokud vám to dělá problém, napište si denní rozvrh, rozdělte si den na dobu, kdy se budete věnovat práci, mailům, telefonátům, schůzkám a na dobu, kdy se budete věnovat jen sami sobě. Striktně tyto časy dodržujte. Pomoci vám může také dlouhodobá dovolená nebo změna práce.

Nemusíte hned dávat výpověď, můžete třeba jen změnit tým nebo pozici ve firmě. Také pomáhá zásadní životní změna. Najděte si nový koníček, naučte se něco nového, zaveďte u vás doma pravidlo teplých večeří, jezděte častěji na výlety a do přírody, choďte do kina, sportujte. Pokud máte pocit, že to sami nezvládnete, nebojte se vyhledat pomoc psychologa.