Jednoduché tipy, jak změnit svůj život

Doba čtení: 4 min.

Touha změnit život se dost možná nevyhnula ani vám. S přicházejícím jarem se nám zase vrací ztracená energie a my máme chuť zažít něco nového. Jenže víte vlastně, co chcete? Dokážete svá přání konkrétně pojmenovat? Tyhle jednoduché tipy vám na cestě k novému já pomůžou.

Zapisujte si své myšlenky

Abyste dokázali přesně určit, co vám v životě chybí, co vám vadí a co byste rádi změnili, pišete si deník. Nemusíte si zapisovat, co jste každý den dělali. Spíš se zaměřte na své pocity, myšlenky, obavy a radosti. Jednou za čas si najděte chvilku a věnujte se svým zápiskům. Zkuste je analyzovat a ujasnit si, co že vám to tedy v životě chybí.

Věnujte čas sami sobě

Pokud budete neustále trávit čas v obležení známých či kamarádů, nikdy nezjistíte, jací jste vy sami. Běžte se projít, jeďte na výlet, odpočívejte a přemýšlejte o sobě. Poslouchejte inspirativní podcasty, čtěte knihy nebo sledujte filmy. Nechte se inspirovat a zkuste udělat něco podobného, jako se to povedlo jiným.

Vytvořte si koláž svých snů

Jak bude vaše koláž vypadat, je jen na vás. Může to být myšlenková mapa, koláž z obrázků či fotek, malé čmáranice v notýsku nebo veliké tablo plné motivačních citátů. Každopádně by tenhle váš výtvor měl obsahovat všechno, nebo alespoň hlavní body, týkající se vašeho budoucího já. Zároveň můžete použít vše, co vás nějakým způsobem inspiruje a žene kupředu. Chcete začít pravidelně cvičit a jíst zdravě? Udělejte si koláž své vysněné postavy a tipů na zdravá jídla. Hned se vám bude fungovat lépe, když budete mít před očima nějakou předlohu.

Napište si dopis

Tohle je možná trochu zvláštní, ale funguje to skvěle. Představte si samu sebe za dvacet, třicet nebo třeba padesát let. Představte si, co všechno jste v životě dokázala, kde jste žila, s kým jste se přátelila, jak vypadala vaše práce, rodina, domov… Jste už stará, ale šťastná a rekapitulujete, co se vám v životě povedlo. Napište sama sobě, co vás aktuálně trápí a pak zkuste jako vaše budoucí já sama sobě odpovědět. Co by staré já udělalo na vašem místě?

Inspirujte se sama sebou

Zamyslete se nad tím, co vám dělá v životě radost. Při jaké činnosti zapomínáte na čas a nevnímáte okolí? Kteří lidé vás v životě nějak inspirovali nebo posunuli dál? A kteří naopak? V jakém prostředí je vám příjemně a v jakou denní dobu jste nejšastnější? Možná zjistíte, že děláte něco jen proto, že se to od vás očekává, ve skutečnosti vás to ale šťastnými nedělá.