Kam letos vyrazit na vánoční trhy?

Doba čtení: 4 min.

Dnešním dnem začíná advent. To krásné období před Vánoci, kdy už jen ladíme detaily, nakupujeme poslední dárky a pečeme cukroví. Abyste si ho užili se vším všudy, určitě vyrazte na některý z tisíců vánočních trhů. Tohle jsou naše tipy.

Česká republika – a hlavně tedy některá města – pravidleně vítězí v anketách, kde najdete ty nejkrásnější vánoční trhy. Najdete je třeba v Praze, Českém Krumlově, Brně, Olomouci nebo v Českých Budějovicích. Pokud se vám ale letos nechce jezdit na výlety po Česku, můžete to vyřešit následovně. Buď si uděláte jednodenní či víkendový výlet do některého z okolních států, nebo si zajedete ještě dál, a užijete si Vánoce zase trochu jinak.

1. Amsterdam

Hlavní město Holandska je vyhlášené kouřením marihuany a vůbec uvolněnou atmosférou, která zde panuje. Navíc je tu nádherná architektura, milí lidé, skvělé jídlo a na romantické procházky ve dvou je tohle místo jako stvořené. Až se budete procházet po zasněžených uličkách, určitě k tomu budete potřebovat další místní specialitu – appelbeignets. Tradiční sladkost, kterou koupíte třeba na náměstí Rembrandtplein.

2. Krakov

O tom, že tohle krásné polské město je rájem všech foodies, jsme tady psali už v létě. Pokud jste sem tedy ještě nevyrazili, je nejvyšší čas to napravit. Centrem vánočního reje je Hlavní náměstí, které je zároveň zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Najdete tu přes sto stánků s tradičním polským jídlem, řemeslné výrobky, svíčky, košíčky… Nenechte si ujít ani výstavu betlémů.

3. Londýn

Tahle metropole je prostě úžásná. Londýn je láska na první pohled a je úplně jedno, ve kterou roční dobu sem jedete. Přesto je jasné, že ten vánoční čas je tady zkrátka kouzelný. Přeneste se do filmu Láska nebeská, toulejte se uličkami, nakupte na slavné Oxford street a pak se vydejte do Hyde Parku, kde se po celý prosinec koná Winter Wonderland – spousta zábavy pro malé i velké.

4. Budapešť

Výhodou hlavního města Maďarska je to, že je velmi blízko. Úplně stačí, když brzy ráno nasednete na vlak, sbalíte si na cestu cukroví a čaj do termosky a za čtyři hodiny už vystupujete. Vánoční trhy jsou tu rozmístěny po celém městě, proto se nemusíte bát žádných tlačenic. Nezapomeňte ochutnat polibek anděla – tradiční nápoj z bílého vína, vanilkového sirupu, citronu a rumu.

5. Tallinn

Pokud jste ještě v hlavním městě Estonska nebyli, teď je ideální příležitost to napravit. Využijte levných letenek a podívejte se na místo, kde byl údajně v roce 1441 postaven vůbec první vánoční strom. O Vánocích to tu vypaádá jako v pohádce, takže není nad čím přemýšlet.