Kam na prodloužený víkend? Vyrazte do Sevilly!

Viva Espaňa! Zapomeňte na Bali, Havaj nebo Zanzibar. Letos vyrazte za sluníčkem do Sevilly! Každý rok vydává Lonely Planet seznam míst, která byste rozhodně neměli minout. Na první příčce deseti nejlepších měst je pro letošní rok španělská Sevilla. Pulzující a hřejivé čtvrté největší město Španělska si zamilujete.

Se Sevillí jsou spojená jména jako Figaro, Carmen nebo Don Juan. Až se vydáte za památkami a tradičními turistickými místy, určitě nevynechte starou část města, kde najdete ty nejvýznamnější sevillské památky. Proslulá sevillská katedrála je společně s palácem Alcázar a Indickým archivem od roku 1987 zapsána na seznamu UNESCO. Palác Alcázar je nejstarší evropský královský palác, který je navíc stále částečně využíván královskou rodinou. Jejím hlavním lákadlem je údajná hrobka nejslavnějšího objevitele, Kryštofa Kolumba. Pravost těchto ostatků je ale zpochybňována, protože svou hrobku má mořeplavec také v hlavním městě Dominikánské republiky, v Santo Domingu. Archivo de las India zase nadchne hlavně zájemce o historii mořeplavectví a cesty slavného Kolumba. Vidět tu můžete třeba jeho deník nebo dopis spisovatele Cervantese, který žádá krále o přidělení úřadu v Novém světě. Ten jeho žádost ale zamítl, a ze Cervantese se tak místo toho stal autor proslulého Dona Quijota.

Až budete courat městem, vydejte se také do malebné čtvrti Barrio Santa Cruz. Ta dříve sloužila jako útočiště židovské komunity. Narazíte tu na spoustu roztomilých uliček a domy s bílou fasádou a mřížemi, které chránily místní dívky před chtivými nápadníky. Nevynechte ani Metropol Parasol na náměstí Plaza de la Encarnacion. Majestnátní budova vypadá jako létající talíř mimozemské civilizace.

Po Seville se hodně jezdí na kole. Najdete tu asi 250 stanovišť různě rozmístěných po městě, kde si kolo může půjčit kdokoliv. Registraci i platbu lze provést přímo na stanovištích.

Tradiční tanec a býčí zápasy

Tohle andaluské město si ale musíte užít i jinak než jen chozením po městě. Nezapomeňte si zatačnit flamenco a zajít na tradiční býčí zápasy. Třeba do arény Real Maestranza. Právě obyvatelé Andalusie milují býčí zápasy asi ze všech Španělů nejvíce a v této aréně obdivují ty nejlepší španělské toreadory. Jestliže vás ale víc láká tanec, zajděte se podívat do Museo del Baile Flamenco, které mapuje vývoj a dějiny tohoto tance. Pravidelně se tu také konají koncerty a taneční představení flamenca.

Před půlnocí pak nastává ten nejlepší čas vyrazit do ulic za zábavou. Rozdivočelé ulici už stačily vychladnout, a místním tak začíná ta pravá fiesta. Město žije až dlouho do noci, takže zapomeňte, že půjdete spát před druhou hodinou ráno.