Kdy a proč užívat proteiny

Doba čtení: 3 min.

Pokud pravidelně sportujete, proteiny a proteinové přípravky by měly být součástí vašeho jídelníčku. Podporují totiž růst svalové hmoty, regeneraci a poradí si i se sníženou imunitou. Kdy, proč a jak byste měli podpořit příjem proteinů?

Pro koho je protein vhodný?

Proteiny neboli bílkoviny jsou velice důležitým doplňkem stravy nejen profesionálních sportovců, ale také začátečníků. Pomáhají při budování svalové hmoty a zároveň svaly chrání a regenerují, jelikož jsou při cvičení hodně namáhané.

Proč?

Proteiny jsou také zdrojem energie. Podporují v našem těle mnoho důležitých funkcí, regulují správnou hydrataci těla nebo také udržují správné pH krve. Také vyživují šlachy, kůži a kosti a pomáhají jako spalovač tuků.

Proteiny jsou základem všech známých organismů a plní v nich různé funkce. Například:

  • Stavební (kolagen, elastin, keratin)
  • Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin)
  • Zajišťující pohyb (aktin, myosin)
  • Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory)
  • Ochranné a obranné

Kde?

Proteiny najdete v živočišné i rostlinné stravě. Ty živočišné mají vyšší podíl esenciálních mastných kyselin. Bohužel ale často obsahují velké množství tuku a cholesterolu, proto se často doporučují v nízkotučných variantách. Najdete je třeba v libovém mase (kuřecím a králičím), rybách, zvěřině, kvalitní šunce, vejcích (hlavně v bílcích), nízkotučných sýrech a netučném tvarohu.

Výhodou rostlinných bílkovin je nízký obsah tuku a vyšší obsah vlákniny. Bohužel ale neobsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny. Najdete je například v lušetěninách, mandlích, máku, výrobcích ze sójy (sójové maso, tempeh, tofu).

Další oblíbenou variantou jsou proteinové koncentráty. To jsou doplňky stravy, které se užívají jako součást přirozených zdrojů bílkovin.

Kdy?

Proteiny můžete užívat, pokud jste aktivní sportovec, ale také v případě, že se cvičením začínáte nebo držíte redukční dietu. Bílkoviny jsou totiž v každé dietě nezbytné. Svaly zůstanou a z těla odejde jen tuk.

Po sportovním výkonu můžete vypít proteinový nápoj, rychle tak doplníte proteiny, které vaše tělo postrádá a vyžaduje.