Kyseliny v kosmetice hydratují a omlazují. Které musíte vyzkoušet?

Doba čtení: 3 min.

S obsahem kyselin v kosmetických produktech jste se už jistě setkali. Ne každý ale ví, k čemu všechny ty tajemné látky jsou a proč nám můžou pomoci.

Kyselin je několik různých druhů. Vesměs nám ale pomáhají s různými kožními nedostatky, pomáhají odstraňovat udumřelé buňky a podporují hojení pokožky. Jako alfa hydrokyseliny jsou označovány přirozeně se vyskytující kyseliny, které se získávají z rostlinných cukrů, například z ovoce. Tyto AHA kyseliny jsou skvělým pomocníkem v boji prosti stárnutí. Odstraňují z pleti odumřelé buňky a navíc pokožku vypínají a stahují póry. Jsou skvělé na domácí čištění pleti. Pokožku totiž vyčistí šetrně, ale důkladně.

Pokud chcete své pleti vrátit mladistvý vzhled, sáhněte po produktech, které obsahují kyselinu hyaluronovou. Tahle látka se v našem těle běžne nachází, váže na sebe kolagen a elastin, a proto jsou naše klouby dobře ohebné a pleť krásně pružná. Bohužel se ale její množství s přibývajícím věkem snižuje. Naštěstí možností, jak ji tělu navrátit, je spousta.

Buď invazivně, kdy lékař vstříkne pomocí jehly gel s obsahem KH pod kůži, nebo neinvazivně – v kosmetických produktech. Kyselina hyaluronová funguje mimo jiné jako ochranný filtr, hydratuje a vyplňuje vrásky zevnitř kůže. Tím redukuje vrásky nebo třeba mimické rýhy.

Dnes se o slovo hlásí ještě jeden hráč – polyhydroxy kyseliny (PHA). Ty vám pomůžou, pokud chcete mít pleť krásnou a hydratovanou. Podporují obnovu kožních buněk, stimulují odlučování těch odumřelých, přitahují vodu, a tím hydratují pokožku. Mimo to působí protizánětlivě a nejčastěji je najdete v anti-age produktech. Tam jsou označovány jako kyselina laktobionová, galaktóza nebo kyselina glukonová.

Pleťový krém s hydratačním účinkem, Institut Esthederm Intensive Hyaluronic, prodává Bomton, 1790 Kč
Pleťové sérum s hydratačním účinkem, Institut Esthederm Intensive Hyaluronic, prodává Bomton, 1990 Kč