Letní péče: Jak chránit vlasy před sluncem?

Sluneční paprsky nám sice dodávají spoustu energie, bohužel ale také škodí vlasům. Jak o ně tedy v létě pečovat? A co by ve vaší letní výbavě určitě nemělo chybět?

Stejně jako pleť chráníme před negativními vlivy slunečných paprsků, stejnou pozornost bychom měli věnovat ochraně vlasů. Slunce narušuje svrchní strukturu vlasů, tím pádem mění jejich fyzické vlastnosti – vlas je vysušený, křehký a bez lesku. „Slunce navíc znehodnocuje barvu vlasů, dokáže vlasy lehce zesvětlit a vytvořit oblíbený „vyšisovaný“ vzhled, což mnoho z nás uvítá, ale zdravé to není,“ upozorňuje kadeřnice Sandra Nisterová.

Určitě bychom měli v létě nosit pokrývku hlavy. Pokud máte ale delší vlasy než na ramena, klobouk ani kšiltovka vás nijak neochrání. Proto využijte některý z ochranných produktů, které obsahují UV ochranu a hydratují. 

Na dovolené vlasy vystavujeme nejen slunečním paprskům, ale také jim škodíme koupáním v chlorované vodě. „Jelikož vlas má vlastnost houby, tedy absorbuje jakoukoliv tekutinu, nejúčinnější ochrana je vlasy vůbec nenamáčet,“ radí Sandra. Chemikálie v podobě chloru způsobují, že jsou vlasy vysušené, oslabené a v případě blond vlasů dokonce nastává velmi často reakce pigmentu na nežádoucí nazelenalý odstín. „Jestliže si vlasy namočíme, musíme je pak důkladně umýt a zbavit je tak veškerých zbytků chloru,“ radí kadeřnice Veronika Sušilová. Důležité je vždy používat speciální produkty, které ochrání vlasy i v bazénu.

Po návratu domů

Jakmile se vrátíte z dovolené, začněte používat produkty „after sun“. Vlasy zregenerují a dodají jim potřebnou hydrataci. „Používejte krémy proti vysušování vlasů a olejíčky,“ radí Lenka Floriánová.

A kdy navštívit kadeřníka? Pokud zajdete do kadeřnictví před dovolenou, je možné, že barva nebude mít vlivem slunce a mořské vody trvanlivost jako obvykle. „Jestli se rozhodujete, zda jít do kadeřnictví před dovolenou nebo po ní, říkám rozhodně až po. Kadeřník vrátí kvalitu vašich vlasů do původního stavu,“ doporučuje Sandra. „Ovšem nikdo nechce jet na dovolenou s odrosty. Po návratu je dobré přijít na hloubkovou péči, aby vlasy nebyly vysušené a bez lesku,“ dodává Lenka.