Mlsejte bez výčitek: Tipy na zdravé grilování

Sezóna grilování je tady! Ale co tentokrát myslet u toho i na své tělo a zkusit tuhle tradiční zábavu zdravěji? Máme pro vás tipy, které vám rozhodně neodepřou požitek z výborného jídla, ale naučí vás si ho vychutnat i trochu jinak.

Základ je čistý gril

Grilovací mřížku a tácky je důležité udržet v čistotě. Po každém grilování byste se měli zbavit všech nečistot z mřížky – spálených kousků, zbytku mastnoty. Vyhnout se nečistotě můžete použitím grilovacích tácků nebo alobalu. Nedojde tak k přímému styku potraviny s otevřeným ohněm.

Domácí marinády

Vyhněte se masu marinovanému už z obchodu nebo připraveným směsím na grilování. Co může být lepší než vlastní marináda, do které přesně víte, co dáváte? Navíc fantazii se meze nekladou, takže si jí můžete udělat podle toho, co máte rádi.

Nebojte se ryb

Zkuste místo flákoty masa hodit na gril rybu. Mnozí se přípravy ryb na grilu bojí, není ale čeho. Pstruh, makrela nebo losos vám skvěle oživí jídelníček.

Zkuste i zeleninu

Na gril už dávno nepatří jen maso, ale také zelenina či ovoce. Ze zeleniny je nejvhodnější lilek, cuketa, brambory nebo paprika. Navíc se tak můžete vyhnout pečivu, protože zeleninu využijete i jako zdravou přílohu. Zkuste ogrilovat i kousky ananasu nebo jablka. A máte vyřešenou sladkou tečku na závěr!