Nemůžete spát? Víme, co vám pomůže

Doba čtení: 3 min.

V poslední době se hodně mluví o tom, že naše společnost trpí spánkovou prokrastinací. Jako bychom toho stresu a jiných potíží neměli dost. Neumíme odpočívat a spánek odsouváme na druhou kolej. A pak když chceme spát, ono to najednou nejde. Víme, proč i jak se tohoto problému zbavit.

Před usnutím nám hlavou létají myšlenky na to, co jsme celý den dělali, s kým jsme mluvili, o čem a jak nebo co nás čeká následující den či týden. V horší variantě sledujeme dlouho do noci seriály, vyřizujeme emaily nebo donekonečna scrollujeme na sociálních sítích. Jak z toho ven?

1. Žádná elektornika

První a možná to nejdůležitější pravidlo je vám už jistě známé. Do vaší ložnice by měla mít veškerá elektronika vstup zakázán. Takže žádné sledování televize, seriálů, filmů nebo Instagramu. Žádné smskování či mailování dlouho do noci. Všechny tyto věci klidně dělejte, ale když jdete spát, běžte opravdu spát.

2. Čistý stůl

Známé pořekadlo Čistý stůl, čistá mysl jistě také znáte. A je pravdivé víc, než si myslíme. Pokud totiž spíme v místnosti, kde rozhodně pořádek není, která je zavalená věcmi, vzbuzuje to v nás automaticky pocit být stále v pozoru. Nedokážeme se uvolnit a přepadají nás také pocity klaustrofobie. Naopak ve vzdušeném pokoji se vám bude spát o poznání lépe.

3. Dýchejte správně

Dechová cvičení jsou jen malá drobnost, přesto jsou mnohdy velice účinná. Tím, že se začnete soustředit na svůj dech, odeženete zbytečné myšlenky, zklidníte nervový systém a budete se cítit lépe psychicky i fyzicky.

4. Hlavně klid

Pokud nemůžete už několik desítek minut zabrat, zatímco váš partner vedle vás už blažene odfukuje, neměli byste se z toho hroutit. Snažte se myslet na něco příjemného a hezkého, uvolněně ležte a prostě jen odpočívejte. Nesnažte se usínat násilím.

5. Poslední záchrana

Pokud nic z výše uvedeného nezabírá, jako poslední záchrana by mělo fungovat teplé mléko se špetkou skořice, přečíst si pár stránek z knížky nebo otevřít okno a nechat domístnosti proudit čerstvý vzduch.

3 reakcí