Nový beauty trend: Sleep-care

Doba čtení: 3 min.

Beauty trendy mluví jasně. Sleep-care je nová self-care. Spánková rutina a příprava na noční odpočinek se stane letos ještě více diskutovaným tématem než dříve. Proč je pro nás noční regenerace tak důležitá?

Pinterest ve své každoroční předpovědi trendů uvedl, že se meziročně třikrát zvýšilo vyhledávání slovního spojení „before sleep workout“ a 90% nárůst zažívá také „sleep yoga“. Pořizujeme si difuzéry a zvlhčovače vzduchu a spoustu nočních produktů. Sleep-care je nová self-care, Zzz-time je nový me-time a zdravý spánkový režim a relaxační rituály budou v letošním roce důležitější než kdy dřív. ⁠

Noc je totiž doba, kdy nemůžeme dělat nic jiného, než spát. Proto toho času chceme využít na maximum a náležitě se na něj připravit. „Během noci dochází k regeneraci kožních buňek a ta je v noci až dvojnásobná. Proto je kvalitní spánek pro pleť velice důležitý. Ve spánku se zvyšuje tělesná teplota, kdy se více otevírají póry, a tím lépe pleť vstřebává to, co na ni nanesete. Proto bývají noční krémy hutnější a obsahují více účiných látek než ty denní,“ vysvětluje kosmetička Karolína Kašparovská.

„Řeknu to úplně jednoduše, přes den pokožku chráníme před vnějšími vlivy a necháváme ji dýchat díky lehkým texturám. Naopak v noci pleť vyživujeme, hydratujeme a pečujeme o ni,“ vysvětluje kosmetička Monika Valtová. „Na noc jsou ideální volbou oleje a výživnější krémy. Při spánku se pomalu vstřebávají a aktivní látky pronikají hluboko do pokožky. Poskytujte proto pokožce maximální výživu a hydrataci a nebojte se silnějších vrstev,“ dodává Monika.

Jak by tedy měla vypadat noční péče o pleť v praxi? Všechno začíná u perfektního odlíčení a vyčištění pleti a to i v případě, že se nelíčíte. „Kvůli špatnému vyčištění pokožky nemusí dojít ke správným regeneračním procesům, mohou se ucpávat póry, dělat se akné a vrásky,“ upozorňuje kosmetička Karolína.

Sleep-care: krok za krokem

  1. Odlíčení. Řasenku odličte dvoufázovým olejem a pleť odličovacím mlékem. Tip kosmetičky Moniky: „Mléko naneste do rukou a kroužívými pohyby roztírejte make-up do té doby, než se začne rozpouštet. Tato technika je účinnější, než odlíčení vatovým tamponkem, protože teplo rukou krásně make-up rozpustí.“
  2. Čisticí gel. Díky němu pleť hloubkově vyčistíte od nečistot a usazeného make-upu v pórech.
  3. Tonikum. Na vyrovnání PH pokožky a maximální dočištění použijte tonikum. Jak poznáte, že jste se důkladně odlíčila? Až bude tamponek zcela čistý.
  4. Sérum. Ideální volbou je E.V.E sérum od Institut Esthederm, které napomáhá regenerovat pokožku a postupně uvolňuje všechny látky potřebné pro výživu a reprodukci buněk.
  5. Výživná maska a krém s mateří kašičkou. Kromě výživy také revitalizují pokožku a zpomalují proces stárnutí.
  6. Oční péče. Skvělé jsou produkty s kyselinou hyaluronovou. Díky obsahu kofeinu a karnosinu účinně bojují proti tmavým kruhům a váčkům pod očima. „Pokud máte náladu a čas, produkty do pokožky vmasírujte. Je to příjemné, prokrvíte pokožku a produkty dokonale zapracujete,“ radí Monika.

E.V.E sérum od Institut Esthederm.
Sérum pro hloubkovou regeneraci buněk s omlazujícím účinkem. Koupíte tady.

Dvakrát do týdne dopřejte pleti peeling, který pomůže odstranit odumřelé buňky a rozjasní ji,“ radí Karolína. Stejně často pak používejte i hydratační a výživné masky, možné je i využít některé masky jako intenzivní péči na noc.

Noční péče podle typu pleti:

Pokud chcete pleť omladit, hydratovat, ale zároveň se zaměřit na postupnou redukci pigmentových skvrn, doporučujeme Esthe White projasňující a regenerační noční krém.

Pro problematickou pokožku doporučujeme Intensive propolis sérum, které díky propolisu a kyselině salicylové obnovuje a hojí pleť. Nanaší se pouze na záněty nebo na t-zónu.

Pro dehydratovanou a křehkou pleť doporučujeme jako noční masku použít Intensive Hyaluronic Mask, která má sametovou a krémovou konzistenci. Vaše pleť bude ráno jako znovuzrozená.

Vyzkoušejte odpolední spánek

Jako malí jsme si chodili po obědě lehnout. Pak nám ale začal stačit jen noční spánek a odpolední šlofík začal být spíš otravná povinnost. S povinnou školní docházkou pak nadobro zmizel z našich životů a my se dnes divíme, proč jsme stále tak unavení a nesoustředění. Tajemství spočívá právě v odpolední siestě.

Odpolední spánek je pro naše tělo i mysl velmi důležitý. Nejlepší čas, kdy si odpočinout během dne, je kolem třetí hodiny odpoledne a odpočinek by měl trvat 20-30 minut. Odborníci se shodují, že i po krátkém zdřímnutí jsou lidé bdělí, kreativnější, mají lepší paměť a jsou schopni se více naučit. Zároveň se také lépe vyvarují různých chyb. Tak honem pod peřinu a spát.