Připravte si s námi rychlé a zdravé svačinky

Dnešní uspěchaná doba přináší určité oběti. V mnoha případech to bývá odsouvání jídla především z časových důvodů. Není čas na snídani ani oběd. Maximálně si jen něco nenáročného koupit a za poklusu sníst, aby člověk zahnal největší hlad. Jak se tomu vyvarovat? Máme pro vás tipy na ideální zdravé svačinky, které zasytí a dodají energii.

 

Nepečené ovesné tyčinky s rozinkami a vlašskými oříšky

Svačinka, kterou si můžete připravit do zásoby a brát si jí s sebou, kdyby vás přepadl hlad.

80 g rozinek

40 g ovesných vloček

40 g vlašských ořechů

špetka soli

1/4 lžíce čistého vanilkového extraktu, nebo lépe vanilka z vanilkového lusku

Rozdrťte vločky v mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a dobře rozmixujte. Z hmoty vytvarujte obdélník o tloušťce cca 1 cm. Stlačte pomocí válečku nebo rukou přes potravinovou fólii.

Pokud je hmota dost pevná, nakrájejte tyčinky libovolné velikosti.

Tyčinky vám vydrží delší dobu, takže se nemusíte bát si jich připravit větší množství.

Domácí chléb plný semínek

Chléb bohatý na vlákninu, ve kterém navíc není žádná mouka.

Příprava je jednoduchá – vše smíchat, nechat odpočinout a upéct.

Na jeden chléb potřebujete:

135 g slunečnicových semínek

90 g lněných semínek

65 g lískových oříšků nebo mandlí

145 g ovesných vloček

2 lžíce chia semínek

4 lžíce psyllium – celá semínka (semínka jitrocele indického)

2 lžičky kvalitní mořské soli

1 lžíce javorového sirupu nebo medu

3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (za studena je tuhý) nebo ghee (vícekrát přepuštěné máslo)

350 ml vody

V míse pečlivě smíchejte všechny suché ingredience. Potom vmíchejte javorový sirup, olej a vodu. Vypracujte tužší hmotu, nechte semínka nasáknout. Uhlaďte povrch a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat.

Předehřejte si troubu na 175° C. Těsto si dejte v troubě na prostřední pozici v chlebové pečící formě. Pečte 20 minut, potom formu otočte vzhůru nohama, přímo na mřížku a pečte dalších 30–40 minut. Před krájením nechte chléb úplně vychladnout.

Čokoládový MugCake

Stačí pouze:

4 polévkové lžíce špaldové mouky

2 polévkové lžíce kokosového oleje

1 polévková lžíce javorového sirupu

2 polévkové lžíce rozehřáté čokolády (ideálně s vysokým obsahem kakaa)

2 polévkové lžíce vody

Špetka soli

K suchým ingrediencím postupně přidávej mokré ingredience. Hmotu pořádně promíchejte, dejte do hrnečku na 2 minuty do mikrovlny nebo hodně vyhřáté trouby. Pak vyklopte a dobrou chuť!