Proč je časté sezení nebezpečné?

Ráno sedíte v autě nebo v tramvaji, v práci u počítače strávíte zhruba osm hodin, doma sedíte na gauči nebo během jídla u stolu. Dohromady to vychází na zhruba patnáct hodin denně a pak jdete spát. Proč se o sezení mluví jako o novém kouření? A vážně je pro nás nebezpečné?

Nemusíte se děsit, nejste totiž žádná výjimka. Podle průzkumů je na tom stejně asi čtvrtina dospělých. Jenže i když to tak dělají všichni, není to v pořádku. Právě fyzická nečinnost je totiž jedním z rizikových faktorů, které vedou k předčasnému úmrtí. Sedavý a líný způsob života je příčinou třeba kardiovaskulárních nemocí, rakoviny nebo chronických onemocění, jako je cukrovka.

K takovému typu života máme ty nejlepší předpoklady. Už generace našich rodičů nebo prarodičů měla život poněkud klidnější než ty předchozí. Středobodem všech domácností se stala televize a gauč, v devadesátých letech obrovsky narostl počet kanceláří a sedavých zaměstnání a za zábavou jsme místo do přírody začali chodit do divadel nebo do kina a víkendy trávíme několikahodinovým sezením u brunche. Všichni jezdíme do práce autem a máme k dispozici spoustu technických vymožeností, které nám život hodně zjednodušují.

Pro lidský organismus je ale sezení poměrně nepřirozené. Jsme nastaveni na aktivní styl života. Sed je největší zátěží pro páteř. Pokud navíc sedíte opření, tělo a ramena spadnou a pánev se dostává do nezdravé polohy. O tom, že my ženy sedíme často s nohou přes nohu, už ani nemluvíme. Možná vydržíte chvíli sedět rovně, ale tělo je od přírody líné, a tak pokud se nehlídáte, automaticky se začnete kroutit do pohodlnější polohy. Při sledování obrazovky počítače navíc podsazujeme hlavu dopředu. Tím tuhnou svaly na krku a brání to i správnému dýchání.

Pokud nepatříte mezi sportovce, zkuste do svého života zařadit alespoň malé cvičení na každý den. To opakujte častěji a v menším objemu. Aktivní protažení zabere jen třicet vteřin, ale má velký smysl. Zkroucená páteř dostává nové impulzy a postupně si osvojuje vzpřímený postoj. Protahujte se vestoje, jako kdybyste viseli na hrazdě. Ruce nahoru, brada rovně nebo s pohledem ke stropu. Ze začátku to bude nepříjemné, tělo si ale časem zvykne. Pokud vás problémy se zády trápí opradu hodně, doporučujeme knihu Léčíme si bolesti krční páteře sami.