Proč je cukr nepřítelem pleti?

Doba čtení: 3 min.
co dělá cukr s pletí

I když v zimním období toužíme po sladkém snad nejvíce z celého roku, naše pleť je na tom opačně. Pokud to s cukrem přeháníte, čeká vás kromě vyššího čísla na váze také obličej plný vrásek nebo akné.

Naše tělo cukr potřebuje, o tom není pochyb. Bohužel jeho nadbytek ale způsobuje nárůst civilizačních chorob a také cukrovou pleť. Ta se projevuje například tím, že vám vrásky přibývají téměř před očima, pokožka je povadlá, bez elasticity, bez jasu a zdravé barvy.

Nadměrná konzumace cukru patří mezi hlavní příčiny kožních problémů. Nadbytek cukru způsobuje například glykaci pleti. K tomuto jevu dochází, když se nadbytek glukózy v pokožce spojí s kolagenovými a elastinovými vlákny, a tím způsobuje jejich poškození,“ říká kosmetička Karolína. Glykace v kůži poškozuje kolagen, snižuje elastičnost pleti a je příčinou právě povadlé kůže, výskytu vrásek a poruch kožní struktury.

„Cukr také zvyšuje hladinu inzulínu, tím dochází k zvýšení produkce mazu na pleti,“ dodává kosmetička Monika. Dalším důsledkem nadměrného příjmu cukru je hrubá a povislá pleť s ucpanými póry a většinou s zánětlivým akné. „Cukr totiž zánět podporuje,“ vysvětluje Karolína.

Jak situaci zachránit?

Nejprve je nutné si uvědomit, jaké množství cukru za den je v pořádku. Pokud si dáte ráno do čaje dvě lžičky medu a odpoledne banán, nijak výrazně si tím neškodíte. Jestliže k tomu ale navíc zvládnete sníst po každém obědě dezert a večer u televize celou tabulku čokolády a zapijete to sladkou limonádou, je nutné své návyky přehodnotit. „Zkuste omezit cukry v jídelníčku (ty jednoduché), detoxikujte organismus zevnitř a používejte kvalitní kosmetické produkty,“ radí Karolína.

„Omezte cukr na přijatelnou míru a snažte se jíst spíše vyváženě. Cukr je zdroj energie, proto bych jej zcela nevyřadila. Ale můžete se vyhnout potravinám s přidaným cukrem, jako jsou sladké nápoje, dezerty, sladkosti. Upřednostňujte cukr spíše v ovoci,“ radí Monika. Mezi „zakázané“ potraviny patří bílé pečivo, těstoviny, pizza, sladkosti, smažená jídla, zmrzlina, kečup a samozřejmě cukr a to bílý i hnědý. Pokud toužíte po zásadní změně, zkuste několikadenní detox a cukr na nějaký čas zcela vyřaďte.

Jak se zbavit cukrové pleti?

Pokud zvládnete cukr alespoň částečně z jídelníčku vyřadit a více se soustředit na to, aby vaše strava byla pestrá a vyvážená, můžete na pomoc zavolat i kosmetické produkty. „Začněte o pokožku správně pečovat. Důležité je odličovaní a vyčištění pokožky od zbytků make-upu a nečistot, které se nanesly během dne. Poté na vyčištěnou pleť naneste pečující sérum, krém a dvakrát týdně zahrňte do své péče i masku.“

1. Pro takto poškozenou pleť je ideální například řada Intensive Propolis od značky Esthederm. Je vhodná pro pórovitou pokožku s akné. Propolis má navíc protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Intensive Propolis Cream, Institut Esthederm, krém proti akné, koupíte zde.

2. Na unavenou pleť s vráskami po nadbytku cukru je zase skvělá řada Intensive Spirulina.

Intensive Spiruline Serum, Institut Esthederm, obnovující sérum, koupíte zde.

3. Na hydrataci a detoxikaci pleti zkuste řadu Cellular Water.

Cellular Water Mist, Institut Esthederm, buněčná voda v mlze, koupíte zde.