Proč používat oleje a jak vybrat ten nejlepší?

Doba čtení: 4 min.

Olej na pleť i na vlasy můžete používat během celého roku. V zimě se vám ale jejich používání vyplatí nejvíce. Každý olejíček navíc umí trochu něco jiného.

Děsí vás představa, že se namažete olejem a pak budete celý den chodit umaštěná a ulepená? Že si dáte olejíček do vlasů a ty budou tak mastné, že si je budete muset umýt okamžitě znovu? Můžeme vás uklidnit, takhle to s oleji nefunguje. Zima se blíží a vy teď jejich služeb můžete využít jako prevenci a pak samozřejmě také jako ochranu i záchranu.

Vlasové, pleťové i tělové oleje obsahují velké množství živin a účinných látek, jako jsou antioxidanty, mastné kyseliny a vitamíny, které potřebujeme celoročně. V zimě si navíc poradí s kožními nedostatky typickými právě pro chladné počasí, třeba popraskané žilky, suchá pokožka a roztřepené vlasy. V zimních měsících se vyplatí věnovat péči tělu, pokožce i vlasům především večer a v noci, kdy se může tělo nejlépe zregenerovat a připravit na další studený den.

Celé tělo se musí chránit před studeným větrem, suchým vzduchem a teplotními rozdíly. Výživa a vláha jsou tak najednou pro zdravou a zářivou pleť i vlasy naprosto klíčové. Třeba luxusní pleťový olej Rodin Olio Lusso, který seženete ve studiích Bomton, obsahuje celkem 11 esenciálních olejů z květin a rostlin speciálně vybraných pro jejich blahodárné účinky na pleť. Tato lahvička plně nahradí denní, noční i oční krém. Stačí používat tři kapky na vyčištěnou tvář dvakrát denně. Ve složení najdete například olej neroli, měsíčkový, arnikový, mandlový, arganový, pupalkový a slunečnicový.

Olejových produktů se nejvíce děsí lidé s mastnější pokožkou nebo rychle se mastícími vlasy. To ale není vůbec potřeba. Jen si musíte vybrat ten správný a dobře ho používat. Třeba vlasové olejíčky nanášejte jen do konečků, nikdy ne ke kořínkům, aby se právě vlasy nezmastily. Vyzkoušejte třeba ten od značky Moroccanoil.

Na pleť pak vybírejte ty, které dokážou kožní maz redukovat. Zkusit můžete například olej jojobový, malinový nebo hroznový. Záleží také na komedogenitu, což je schopnost neucpávat póry. Na stupnici komogenity jsou oleje s číslem 0 – 5, přičemž 5 znamená, že je komogenita nejvyšší a jde olej, který póry ucpává nejvíce.

0 – arganový, konopný, slunečnicový
1 – ricinový, hroznový, šípkový, jojobový
2 – mandlový, meruňkový
3 – avokádový, sezamový
4 – kokosový, lněný
5 – z pšeničných klíčků