Šedivění vlasů ve dvaceti není výjimkou. Mohou za to především geny

Šedivění vlasů je jedním z příznaků staří. Není ale výjimkou, že se objeví první šediny u mladých lidí, třeba ve dvaceti či třiceti letech. Proč se to děje a je to normální?

Velkou roli hraje samozřejmě genetika a dědičnost. Pokud vašim rodičům začaly šedivět vlasy v brzkém věku, není nic zvláštního na tom, že vám se to stane také. Předčasné šedivění vlasů označované jako canities praecox může být projevem velice vzácně se vyskytujících geneticky podmíněných syndromů.

Na úpatí každého vlasového folikulu se nacházejí pigmentové buňky, které od mládí vytvářejí přirozenou barvu vlasů. Barva je závislá na obsahu pigmentu (melaninu) v buňkách – světlovlásky mají tedy méně pigmentu než tmavovlásky. Stárnutím buňky odumírají a tím ubývá i melanin a vlasy tak ztrácejí barvu a šednou. Často jste určitě slyšeli spojování šedivých vlasů se stresem nebo psychickým šokem. Tyto výroky se ale neblíží úplné pravdě.  

Jak to zastavit?

Úplně nejdůležitější je se kvůli šedivění netrápit a přiznat si, že tento přirozený proces lze akorát zpomalit, ale ne se mu úplně vyhnout. Pomoct může například zlepšení životního stylu a životosprávy. Urychlení šedivění vlasů totiž způsobuje například kouření, problémy se štítnou žlázou, nedostatek vitamínů nebo chudokrevnost.

Zařaďte proto do svého jídelníčku více potravin s obsahem vitamínu B 12. Vašim vlasům rozhodně neublíží ani užívání potravinových doplňků, které v sobě zahrnují základní stavební součásti vlasu, jako je například vápník, zinek, hořčík či biotin. Také UV záření může způsobit předčasné šedivění. Důležitá je tedy pokrývka hlavy v letních dnech.

Šedivé vlasy ale zdaleka nemusí být takový problém, jak si myslíte. Poraďte se s kadeřníky ve studiích Bomton, jak šediny ozvláštnit přelivem nebo melírem. Vykouzlí pro vás skvělou módní záležitost. Zkrátka udělejte z této malé nedokonalosti svou velkou přednost.