Sirtfood dieta podle Adele: Jak na to?

Doba čtení: 3 min.

Celý svět před pár měsíci šokovaly fotografie pohublé zpěvačky Adele. Všichni tak najednou neřešili nic jiného, než jak se této korpulentní krásce podařilo zhubnout 45 kilogramů. My to víme!

Dlouhé roky všichni obdivovali její nádherný a silný hlas a její postavy si nikdo nevšímal. Ona různě přibírala a trochu hubla, pak porodila syna a zase dál přibírala. Když se pak poprvé v médiích objevily fotky nové Adele, celý svět šílel. Spousta lidi ji vůbec nepoznala a všichni se ptali, jak to udělala?

Adele začala hubnout po rozchodu s manželem Simonem Koneckim, kdy logicky procházela smutným a stresujícím obdobím. Navíc nechtěla mít problém s pohybem, naopak chtěla být silnou a fit mámou pro svého syna Angela. A tak se do toho konečně vrhla naplno.

Tajemstvím její nové postavy je údajně sirtfood dieta. O co jde? Proces je podobný jako u keto diety, tahle dieta ale na rozdíl od keto téměř nic nezakazuje. Naopak doporučuje potraviny, které jsou bohaté na polyfenoly. Ty pak v těle aktivují sirtuiny (odtud pochází název diety), což jsou enzymy, které pomáhají tělu fungovat tehdy, když omezí energetický příjem.

Pokud tedy tělo bude přijímat méně kalorií, než bylo zvyklé, nestane se to, co u drastických diet, tedy že si organismus začne dělat zásoby na horší časy. Naopak bude docházet k neustálému spalování. 

Snižte příjem

Při jakékoliv redukci váhy platí jednoduché pravidlo: Kalorický příjem musí být nižší než výdej. A stejně je tomu i v případě sirtfood diety. Nejdrsnější je první týden, kdy je povoleno jen jedno jídlo denně, jinak pijete zeleninové džusy. Druhá fáze už je mírnější. Jsou povolena tři jídla a jeden džus, vše ale musíte doplnit pravidelným půlhodinovým cvičením.

Pravidla zdravého stravování byste si měli osvojit a dodržovat je, jinak se budete potýkat s jojo efektem. Sirt potraviny jsou bohaté na živiny a bílkoviny, takže tělo dostane vše, co potřebuje. Během procesu hubnutí se tělo navíc očišťuje od škodlivých látek.

Co můžete jíst?

Mezi sirt potraviny patří například rukola, vlašské ořechy, chilli, zelený čaj, kurkuma, červené víno nebo káva. Vařit můžete také z pohanky, sójy, kapusty nebo olivového oleje.

Myslete ovšem na to, že tato dieta může fungovat jako účinný restart a dobrý začátek, dlouhodobě udržitelná je ale jen vyvážená strava a pravidelný pohyb.