Už jste propadli kouzlu gezellig?

Doba čtení: 3 min.

O dánském hygge, švédském lagom či finském sisu jste už jistě slyšeli. Jsou to označení pro šťastný a spokojený způsob života. Teď si na slovníček těchto pojmů přidejte ještě jeden – gezellig.

Gezellig pochází z Nizozemska a i tohle tajné slůvko je označení způsobu života, tedy konkrétně toho nizozemského. Stejně jako u výše zmíněných přímý a jasný překlad do angličtiny či češtiny neexistuje. Slovo pochází ze slov gezelu, což znamená přítel, a gezelligheid, což je něco jako pozitivní atmosféra a dobrá energie.

Zatímco v duchu dánského hygge zapalujeme po bytě svíčky a choulíme se do huňatých dek, v rytmu gezellig žijeme tak, že navazujeme vztahy. Nemusí jít nutně o nové známosti, přátelství či pracovní kontakty. Gezellig může být třeba kafe s kamarádkou, výlet s partou přátel nebo romantická večeře s partnerem.

Ten nejlepší gezellig vytvoříte tak, že budete trávit hodně času mezi lidmi a dělat s nimi to, co vás baví. Ideální činnost na páteční večer? Pokud chcete, klidně vyrazte do baru a družte se. Nizozemci by to ale udělali jinak. Pozvěte k sobě domů pár přátel a uvařte společně večeři. K tomu si oetvřete dobré víno a zahrajete si společenskou hru. A kdy jindy tohle podniknout než přávě teď, když je venku zima a tma už v pět odpoledne.