Už jste zkoušeli žít ve stylu niksen?

Doba čtení: 3 min.

O švédském hygge, dánském lagom nebo finském sisu už jste pravděpodobně slyšeli. Teď je ale nejvyšší čas naučit se ještě jeden styl života. Nizozemský niksen.

Poslední dobou to vypadá, že skandinávci mají návod na dokonalý život. Už nás naučili odpočívat v dece, při svíčkách a s šálkem čaje (hygge), víme, že střídmost se vyplácí ve všech aspektech života (lagom) a také, že pobyt na vzduchu nám dělá dobře (sisu). Víte ale, co znamená niksen a proč i ten je pro nás důležitý?

Nikdy v historii snad nebyla příhodnější příležitost začít s niksen než právě teď. Niksen totiž znamená nedělat nic. Opravdu nic. Zapomeňte na ležení u televize, procházky v lese nebo čtení knížek. Tento nizozemský způsob života po vás chce jediné, nechat volný průběh všem myšlenkám.

Prostě jen tak být

V Nizozemku jsou lidé zvyklí hodně pracovat a syndrom vyhoření velmi dobře znají. Neumějí odpočívat, a tak se o to pokoušejí právě v rámci niksen. Pokud i vám dělá nicnedělání problém, je na čase se to naučit. Není to totiž nic jednoduchého. Úplně vypnout se nám totiž daří jen málokdy a pokud se tak stane, většinou máme pocit, že se musíme zvednout a jít zase něco dělat.

Jestli si myslíte, že lelkování nic dobrého nepřináší, nemáte tak úplně pravdu. Když necháte myšlenky volně plynout a prostě budete chvíli jen tak obyčejně žít, vaše hlava si odpočině a dost možná přijdete i na skvělý nápad. Utřídíte si myšlenky nebo prostě jen vypnete.

Zkuste proto dneska odložit všechny důležité i nedůležité úkoly a plány a lehněte si, zavřete oči a chvíli jen tak bloumejte.

5 tipů, jak se naučit niksen

  1. Běžte si zaběhat a neberte si s sebou telefon ani iPod.
  2. Při vaření nesledujte televizi ani nescrollujte Instagramem.
  3. Když si čtete knížku nebo časopis, vypněte si telefon.
  4. Zkuste usínat bez televize a jiných rušičů.
  5. Trénujte niksen alespoň 5 minut denně.