Žena, kterou obdivujeme: Emma Watson

Příběh o tom, jak se z moderního kačátka vyklubala překrásná labuť, která navíc bojuje za lepší svět. Herečka Emma Watson je právem vzorem žen napříč generacemi.

Svou účastí na celém fenoménu kolem knih a filmů o Harrym Potterovi sice svou kariéru dobře nastartovala, zadarmo to ale nebylo. Aby nebyla jen herečkou, vystudovala anglickou literaturu na prestižní americké Brownově univerzitě. Ostatně ke knihám má blízko celý život. Nejen jako Hermiona Grengerová, i Emma ve skutečném světě miluje knihy. Dokonce založila čtenářský klub Goodreads. V londýnském metru nechává knihy, aby si je mohli přečíst i ostatní cestující.

Vzdělání a učení pro ni hraje v životě velmi důležitou roli. Kromě titulu z Brownovy univerzity má i titul za zásluhy britské Oxfordské univerzity. Jde o jednu z nejstarších univerzit na světě, kde má dokonce herečka možnost vyučovat. Zatím nás a své kolegyně učí pečovat o planetu. Zapojila se do Red Carpet Challenge, která se snaží přimět slavné ženy, aby na červený koberec nosily udržitelnou módu. Zároveň je nabádá, aby se nestyděly vynést eco-friendly kousky do společnosti více než jen jednou.

Módní svět tuhle devětadvacetiletou Britku miluje. V minulosti se objevila v kampaních pro Burberry, Lancôme a People Tree. Na červený koberec obléká haute couture značky i britské návrháře, třeba Stellu McCartney. V roce 2016 pak na Met Gala oblékla šaty Calvin Klein vyrobené z bavlny a saténu z recyklované plastové příze. O pár lety později oblékla třeba róbu Dior z bio hedvábí nebo model od Ronalda van de Kempa z vyřazených látek.

Krásná Emma se také snaží bojovat za práva žen i za rovnoprávnost. Skrze svou tvorbu vysílá do světa vzkaz, že ženy dokážou všechno. Záměrně si vybírá snímky, ve kterých si může zahrát silné, inteligentní a vzdělané dívky. Snaží se tak zaujmout už malé holčičky. Hermionou to začalo a ve svém poslání pak pokračovala třeba ve filmu Kráska a zvíře rolí Belle. Dívky s vášní pro literaturu, která se nenechá zlákat pohledným, ale hloupým nápadníkem.

V roce 2014 byla jmenována velvyslankyní dobré vůle OSN a stála u zrodu kampaně HeForShe. Jejím prostřednictvím se snaží upozorňovat na stále nevyřešenou otázku platové nerovnosti žen a mužů, na rozdílné pracovní podmínky nebo na diskriminaci matek. Také otevřeně vyjádřila podporu hnutí Time’s Up, které se zabývá sexuálním obtěžováním žen ve filmu. Emma Watson je zkrátka hrdinka dnešní doby.