Žena, kterou obdivujeme: Gisele Bündchen

Doba čtení: 4 min.

Nádherná žena, sexy máma, příležitostná herečka, spisovatelka a ikona zdravého životního stylu. Světová top modelka Gisele Bündchen je naší další inspirativní ženou.

Gisele se na konci 90. let prosadila jako modelka během první vlny příchodu Brazilek do modelingového světa. V roce 1999 ji časopis Vogue spojil s návratem sexy modelek a koncem éry tzv. heroinových vyzáblých dívek. Odtud už byl jen krůček k pomyslnému vrcholu. V roce 2000 se připojila k Andílkům Victoria’s Secret.

Od té doby nafotila bezmála 450 reklamních kampaní a více než 1 200 obálek časopisů a má za sebou téměř 500 módních přehlídek pro nejvlivnější světové značky. Stala se ikonou a v módním průmyslu zanechala nesmazatelnou stopu.

Od roku 2004 je nejlépe placenou modelkou světa a patří mezi šestnáct nejbohatších žen v zábavním průmyslu s odhadovaným majetkem ve výši 150 miliónů dolarů.

V roce 2009 se vdala za hráče amerického fotbalu Toma Bradyho. V prosinci téhož roku přivedla na svět syna Benjamina a o tři roky později porodila dceru Vivien. Společně vychovávají ještě nejstaršího syna Jacka, kterého má Tom Brady z předchozího vztahu.

Gisele je také velkou filantropkou a ochránkyní životního prostředí. V lednu 2010 darovala 1,5 milionu dolarů na pomoc po ničivém zemětřesení na Haiti. O rok později to byl 1 milion dolarů pro Japonský červený kříž v rámci pomoci po zemětřesení a tsunami v Tóhoku.

Ve všem co dělá, se snaží o udržitelnost. Ať už jde o kosmetiku, módu, stravování, výchovu dětí nebo propagaci, vždy to musí být v souladu s přírodou. Společně se svým otcem založila ve své rodné Brazílii projekt Água Limpa (Čistá voda). Díky němu bylo během pěti let vysázeno více než 40 tisíc stromů. 

Doma se snaží o pravidlo tří R – reduce, reuse, recycle. Tedy snižovat spotřebu, používat znovu a recyklovat. S celou rodinou omezují používání papíru a plastu, na nákup vždy nosí vlastní tašky, kompostuje, snaží se žít bez zbytečných obalů. 

Dnes Gisele působí jako velvyslankyně dobré vůle v UNEP (environmentálním programu OSN) a za své aktivity v oblasti ekologie byla Harvardovou univerzitou jmenována čestnou globální environmentální občankou.

Gisele miluje zdravé jídlo. I proto je stále tak krásná a i když v létě oslaví čtyřicáte narozeniny, věk by jí hádal málokdo. V jídle se snaží o rovnováhu. Doma jí lokální a sezónní biopotraviny a rostlinnou stravu. Největším prohřeškem je pro ni hořká čokoláda.

Den začíná protažením, meditací a cvičením. Miluje venkovní sporty, jako jsou běh, jízda na koni a na kole nebo lyžování. V kráse a líčení se drží hesla, že méně je více. Snaží se používat přírodní produkty. 

Ve své autobiografické knize se rozhodla podělit se čtenáři o své zážitky, názory a životní zkušenosti, které utvářely její život. Celý svět ji zná jako úspěšnou, oslňující brazilskou krásku, ale jen několik málo lidí zná opravdovou Gisele, ženu, jejíž soukromý život zdaleka nebyl tak oslnivý a bez mráčku, jak se navenek může zdát.

Poprvé veřejnosti odhaluje, jaká opravdu je a co se během svého dosavadního života naučila, aby žila smysluplně – představuje cestu, kterou urazila od dětství v malém brazilském městě po mezinárodní úspěch, mateřství a manželství.