Zimní péče o pleť podle kosmetičky Báry

Doba čtení: 4 min.

I když teď trávíme většinu času ve svých domovech, počasí venku se rychle mění. Teplota klesá a zima se blíží. Jak se v tomto období starat o pleť? Zeptali jsme se té nejpovolanější, naší kosmetičky Báry.

Zimní období působí na pleť destruktivněji než léto, měli bychom se o ni tedy starat pečlivě. Tím, jak střídáme pobyt venku a uvnitř, pokožka trpí. „Nejčastěji se objevuje pocit pnutí a pálení, často se na obličeji tvoří také šupinky,“ říká Bára Lipenská.

Nejdůležitější je zaměřit se na typ pleti a její potřeby. „Samozřejmě v zimě pokožka potřebuje více výživy, ale v důsledku střídání teplot pokožka může trpět i dehydratací, a proto je důležité nezapomínat pravidelně pokožku hydratovat,“ upozorňuje.

Každá péče by podle ní měla začínat používáním kvalitních produktů na odlíčení a vyčištění pleti. Dále pak podle typu a potřeb pokožky. 

  • Suchá pleť: Používejte výživnější produkty s obsahem kyseliny hyaluronové.
  • Mastná pleť: Zde je důležitá kontrola mazotoku a pórů, velmi dobrý pomocník je propolis.
  • Citlivá pleť: Používejte biomimetické produkty (produkty s příměsí látek, které jsou tělu vlastní), dále pak přípravky s podílem vitamínu E.
Krém s vysokou koncentrací propolisu, 1290 Kč, prodává Rozmazlujse.cz

Pleť můžete ošetřit také tím, co máte běžně doma. 

  • Suchá pleť: tučný tvaroh a med – maska
  • Mastná pleť: citron, olivový olej a vejce – maska, zcukernatělý med – peeling, čajová lžička jablečného octu v kombinaci s vodou – tonikum
  • Citlivá pleť: mandlový olej / levandulový olej jemně vmasírovat kartáčkem

Nezapomínejte ani na doplňky stravy. „Zkuste třeba vitamín E v kapslích nebo kolagen z ryb. Skvělé jsou také různé oleje, které můžete přijímat zevně i vnitřně,“ radí Bára. A její tajný tip: „Každé ráno na lačno si dejte lžičku oleje a zapijte to vodou. Jezte až po třiceti minutách.“ Vhodné jsou oleje hroznový, mandlový, lněný, slunečnicový, makový nebo olivový.

Zdravě jíst a nestresovat se

„Určitě doporučuji jíst zdravě v jakémkoliv ročním období. Skvělé potraviny pro krásnou pleť, vlasy a nehty jsou: rýže, červená čočka, mrkev, brambory, dýně, obiloviny, luštěniny, oleje (nerafinované), plus můžete použít různé doplňky stravy: rakytník, houba shiitake, vitamín C,“ radí. Nejen pleti celoročně škodí, sladkosti, výrobky z mouky, uzeniny ve větším množství, málo pohybu, pití sladkých nápojů.

Nejdůležitější je nebýt ve stresu, i když je to zejména v této době těžké. „Zaměřte se na sebe, běžte si zacvičit, udělejte si beauty chvilku, popovídejte si s přáteli (alespoň přes web kameru), meditujte, poslouchejte inspirující podcasty a hlavně mějte rádi sebe,“ uzavírá Bára.

Necítíte se dobře? Zkuste vitamínové infuze v naší Bomton Clinic. Nyní s 30% slevou.